Rasprodaja u Mirovinskom: HZMO želi prodati nekretnine vrijedne 440 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2019. u 08:16
Foto: Robert Anić / Pixsell

Zgrade su neadekvatne za organizaciju poslovanja samih službi.

Službenici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, barem oni u Zagrebu i Splitu, rade u zgradama čija tržišna vrijednost premašuje 440 milijuna kuna, pokazala je preliminarna procjena vrijednosti objekata u vlasništvu HZMO-a, piše Večernji list.

Većina vrijednosti odnosi se na samo tri zgrade – one u Mihanovićevoj i Tvrtkovoj ulici u Zagrebu te zgrade na Zapadnoj obali u Splitu. Riječ je o golemim zdanjima u centru dva najveća hrvatska grada, odnosno na lokacijama izuzetno atraktivnima za razvoj hotelskog smještaja visoke kategorije ili drugu poslovnu namjenu. S druge strane, lokacije su jednako neatraktivne za korisnike i zaposlenike HZMO-a zbog gradskih gužvi i činjenice da u blizini ne postoji osigurano parkiralište, što dodatno komplicira pristup uslugama i za poduzetnike.

Dodatno, zgrade su neadekvatne za organizaciju poslovanja samih službi HZMO-a pa se u Mirovinskom zavodu razmatra mogućnost komercijaliziranja nekretnina u vlasništvu i preseljenje u novije i modernije prostore. Namjera je za novac koji se dobije od zgrada u vlasništvu osigurati ujedinjavanje službi u adekvatnijim prostorima na pristupačnijim lokacijama. Osim što bi tim projektom HZMO ostvario i višak sredstava, osigurao bi i efikasniji rad svojih službenika te bolju uslugu korisnicima. Nisu to jedine zgrade koje HZMO koristi jer ima 91 ispostavu diljem Hrvatske, ali u šest nekretnina obuhvaćenih programom radi najveći dio ukupne radne snage koja broji više od 2500 službenika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zasto oni uopce posjeduju zgrade. Koji je smisao toga da je drzava najveci rentijer u zemlji? Kome to I cemu to? To sve treba prodati privatnim vlasnicima da se na tim lokacijama razvija neki posao. Drzava moze iznajmiti zgradu, u cemu je problem?

New Report

Close