Porez na nekretnine ‘ohladio’ bi rast cijena

Autor: Darko Bičak , 08. studeni 2021. u 12:02
Potražnju u Zagrebu ne bi zadovoljila ni trostruko veća ponuda, kažu stručnjaci/SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Namet bi konsolidirao tržište i potaknuo njegovu likvidnost, a s druge strane bi podržao i rast građevinskog sektora.

Premda je bilo pokušaja uvođenja poreza na nekretnine 2017. godine, tada se odustalo od njegovog donošenja zbog iznimnog negodovanja javnosti, a i dalje prevladava stav da se takav porez još neko vrijeme neće uvesti u Hrvatskoj, rečeno je na 14. simpoziju ovlaštenih inženjera geodezije koji se proteklog vikenda održao u Opatiji.

“Stav je Ministarstva financija da u ovom trenutku porez na nekretnine nije za razmatranje. Već se 2017. vidjelo da nismo bili spremni za uvođenje poreza na nekretnine.

Nemamo ažurne i ažurirane baze, jedinice lokalne samouprave nisu imale dovoljno vremena da ustroje zone i utvrde koeficijente po kojima bi se razrezivao porez”, izjavila je Nada Pavlinić iz Sektora za normativu Porezne uprave na okruglom stolu “Porez na nekretnine“ koji se održao u sklopu simpozija.

Na pitanje koliko će uvođenje poreza na nekretnine imati utjecaj na tržište nekretnine, Vedrana Likan, direktorica Colliers Hrvatska, kazala je kako porez na nekretnine mora biti dio sveobuhvatne intervencije u porezni sustav.

“Rad je izrazito oporezovan, rentijerska ekonomija se potiče paušalnim oporezivanjem rente, stvoren je diskriminatorni sustav. Čak 86 posto građana Hrvatske vlasnici su svoje nekretnine, dok u zapadnoj Europi ta brojka iznosi 20 posto. Mi sada imamo snažnu akumuliranu potražnju za stanovima.

Obitelji su narasle, sigurnije je okruženje, svi investiraju u nekretnine, krediti su dostupni. Da je ponuda novih stanova u Zagrebu i trostruko veća, ona ne bi mogla zadovoljiti akumuliranu potražnju.

Zato je ogroman pritisak na cijene. Jedan od alata koji bi podržao da građevinski sektor raste i da se tržište nekretnina konsolidira i dinamizira te postane likvidnije i unosnije upravo je porez na nekretnine“, istaknula je Likan.

Matjaž Grilc, predsjednik Uprave slovenske tvrtke DIGI data, govorio je o slovenskom iskustvu s uvođenjem poreza na nekretnine, a uz njega na okruglom stolu sudjelovali su i Anja Batina, direktorica tvrtke Prehnit te profesorica Ana Rimac Smiljanić s Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Na okruglom stolu je zaključeno kako Hrvatskoj porez na nekretnine treba, da je proces uvođenja tog poreza dugotrajan i da je nužno napraviti prvi korak i krenuti.

Ovaj porez, slažu se svi, smanjio bi potražnju za nekretninama i oslobodio ponudu. Porez neće donijeti puno novca u lokalne proračune, ali će pozitivno utjecati na investicije.

Komentirajte prvi

New Report

Close