Legaliziraju se zgrade, dogradnje, lođe, garaže…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. srpanj 2013. u 19:32
Ana Mrak Taritaš (Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

“Građani su nas poslušali, podnijeli zahtjev, a sada je stvar na nama da to riješimo u pristojnom vremenu, kaže Ana Mrak Taritaš.

Građani su podnijeli zahtjeve za legalizaciju, a sada je na nama da to riješimo u pristojnom vremenu, poručila je večeras ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, ponovivši kako bi se glavnina od gotovo 774 tisuće zahtjeva trebala riješiti u roku od dvije godine.

"Građani su nas poslušali, podnijeli zahtjev, a sada je stvar na nama da to riješimo u pristojnom vremenu, jer ako ćemo raditi desetak godina onda to sve zajedno neće imati smisla", izjavila je ministrica za RTL Danas.

Naglasila je da se glavnina tog posla namjerava riješiti u roku od dvije godine, angažiranjem postojećeg kadra, dodatno i onih koji su u mirovini, a primat će se ljudi na određeno vrijeme te organizirati timovi na razini države i županija koji bi pomagali sredinama i regijama koje se nađu u problemima.

"U svakom slučaju angažirat ćemo već postojeći kadar i probati iznaći najbolje moguće rješenje. Cijeli je smisao ovog postupka legalizacije da država te lokalna i regionalna samouprava reagiraju na način na koji su reagirali građani", istaknula je.

Ministrica je najavila da će, zbog "enormnog" broja zahtjeva za legalizacijom, obići sve županije, razgovarati sa županima, gradonačelnicima, i vidjeti gdje su poteškoće i kako ih zajedno riješiti.

Upitana smatra li da brojka od 773.198 zahtjeva znači i da je netko od nadležnih krivo procijenio situaciju u prostoru te gdje je zakazalo, Mrak Taritaš je odgovorila kako je ta velika brojka pokazala da su neke procjene bile krive.

"Kada me pitate koliko ima bespravno izgrađenih zgrada u Hrvatskoj ja to ne znam i pokazalo se ovim velikim brojem zahtjeva da su neke procjene bile krive", rekla je.

Napomenula je kako se među zahtjevima za legalizacijom nalazi nekoliko skupina – nelegalne zgrade, dogradnje i nadogradnje, rekonsturkcije, lođe, garaže pomoćne zgrade i druge građevine.

Ministrica je naglasila kako će taj broj zahtjeva izvesti i analizu o stanju u prostoru, po kojoj bi se za svaku zgradu u Hrvatskoj znalo je li legalno izgrađena, je li u postupku legalizacije te je li izdano rješenje.

"To je jedan veliki projekt sustavnog sređivanja stanja u prostoru. Legalizacija je prvi korak i zaista, naši građani prepoznali su da je ovo pravi put da svoje dugogodišnje nesređeno stanje riješe, a na nama je da im u tome pomognemo i u pristojnom vremenu to riješimo", zaključila je.

Komentirajte prvi

New Report

Close