Cijene nekretnina u Hrvatskoj ubrzano rastu, pravi ‘boom’ čini se tek dolazi

Autor: Poslovni.hr , 14. kolovoz 2018. u 14:46
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Prema istraživanju Njuškala provedenom na uzorku od 156 tisuća aktivnih oglasa nekretnina, cijene istih u Hrvatskoj na godišnjoj razini ubrzano rastu, pa su tako više za 4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Stanovi su, uspoređujemo li aktualne podatke s istim mjesecom prošle godine, poskupili za 6 i pol posto, dok su kuće skuplje za čak 4 posto. No, novost je da su cijene u srpnju ove godine prestigle one iz 2011. godine, što nas dovodi do zaključka da je kriza u sektoru nekretnina RH daleko iza nas i da nam možda predstoji pravi cjenovni „boom“ u skoroj budućnosti.

Njuškalo je zabilježio rast posjeta u navedenoj kategoriji na godišnjoj bazi za gotovo 4 posto.

Gledajući županije u kojima se nekretnine najviše pretražuju, Grad Zagreb je na prvom mjestu, dok se odmah iza njega nalaze Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, te Zadarska županija.

Cijene stanova u najvećim hrvatskim gradovima u posljednjih godinu dana bilježe ubrzani rast. Tako u Zagrebu trenutna prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1.873 eura i za 9 posto je viša u odnosu na isti period prošle godine. Najveći godišnji rast cijena stanova u Hrvatskoj, kao i očekivano, zabilježen je u Dubrovniku. Tamo prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 3.643 eura, i za 18 posto je viša u odnosu na prošlu godinu. Prosječna cijena kvadrata kuće u Dubrovniku rasla je za 4 posto na godišnjoj razini i trenutno iznosi 4.684 eura.

Pogledamo li ostale gradove, zanimljiv je rast cijena stanova u Splitu za 11 posto te u Puli za gotovo 12 posto. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Splitu iznosi 2.665 eura, dok je u Puli ona 1.570 eura. Osijek je i dalje jedan od gradova u kojemu cijene nekretnina stagniraju, pa je tako u srpnju prosječna tražena cijena tamo bila 942 eura.

Kvadrat stana u Hrvatskoj je 38 posto skuplji od kvadrata kuće. Tako je u Zagrebu kvadrat kuće bilježio rast od tek 1 posto na godišnjoj razini, dok su u Osijeku i Zadru cijene ostale na razini prošlogodišnjih. Najveći godišnji rast cijena kvadrata kuća u Hrvatskoj od većih gradova zabilježen je u Splitu i iznosio je čak 13 posto.

Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zadru iznosi 2.027 eura i za 11 posto je viša u odnosu na prošlu godinu, dok istovremeno prosječna cijena kvadrata kuće stagnira i iznosi 1.485 eura. U pravilu veću cijenu postižu nekretnine na obali i u Zagrebu, dok u Slavoniji bilježimo najniže cijene nekretnina, pa je tako npr. u Slavonskom Brodu prosječna cijena kvadrata stana 801 euro, dok je prosječna cijena kvadrata kuće 643 eura. Još povoljniji su Vinkovci, gdje za kvadrat stana ćete u prosjeku trebati izdvojiti 710 eura, dok je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem oko 200 eura povoljnija od stana.

Od većih hrvatskih gradova Dubrovnik i Split su jedini gradovi gdje su kvadrati kuća skuplji od kvadrata stanova.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Stvarno neozbiljno temeljit bilo kakvo misljenje/stav/procjenu prema podacima s njuškalo. Niti jedan broj nije izražen uz mogucu pogrešku, koja iznosi +/- 15% s obzirom da se radi o pausalnoj procjeni oglasenih cijena TO NISU PODACI O PRODAJNIM CIJENAMA. Uopce smjesno da portal reklamira njuskalo na takav neozbiljan način.

meni je tu nešto drugo privuklo pažnju…156 tisuća aktivnih oglasa nekretnina X 300kn = 46 800 000, 00kn

prihod, zavisno od duljine oglašavanja, skoro 50 miliona kuna dvomjesečno, i to samo na nekretninama a gdje su auti i sve ostale rubrike…pa hebote, ovi sveukupno na nuškalu, po mome subjektivnom dojmu jednom neozbilnom portalu sa neozbilnjnim ponudama, prihoduju i preko 500M kn godišnje i naravno da nisu obveznici fiskalizacije!?

evo mariću, umjesto da gonjaš inspektore po raznim vukohebinama, uz svaku rubriku ti je broj aktivnih, oglasa pomnožiš po cijeniku usluga rezultat podjeliš sa 5 i imaš udio pdv. pa usporedi da li njuškalo plaća cca 100M kn godišnje pdv…kladim se da minfin ne vidi niti trećinu od toga.
Cjenik Nekretnine
Cjenik Usluge
Cjenik Turizam
Cjenik Nautika
Cjenik Osobni automobili
Cjenik Gospodarska vozila
Cjenik Oldtimeri
Cjenik Psi
Cjenik Psi s rodovnicom
Cjenik naplatnih podkategorija Strojeva i alata

E da je ovo prepričala reketarska uhljebana od HGK vjerovao bih!

Sta ce nam hitna I slicno. Imamo kujundzica da nam prica pripovjetke … Imali smo fantasticno zdravstvo I ovo je sramota na sta su oni to rastepli … 🙁

New Report

Close