Veliko istraživanje pokazalo gdje u Hrvatskoj cijene nekretnina rastu, a gdje padaju

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2015. u 10:43
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju oporavak u lipnju u odnosu na svibanj…

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 154 000 nekretnina oglašenih u lipnju 2015. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju oporavak od 1 posto u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na prošlu godinu prisutan pad cijena od 2 posto. Najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u lipnju 2011. godine, pokazuju njihov pad za 5 posto.

Većina županija na mjesečnoj razini pokazuje tendenciju pada u traženim cijenama. Zabilježen je rast cijena na mjesečnoj razini za Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinsku, Istarsku, Ličko-senjsku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Na godišnjoj razini sve županije, osim Dubrovačko-neretvanske, Karlovačke i Bjelovarsko-bilogorske, pokazuju pad u traženim cijenama nekretnina.

Najveći pad cijena na godišnjoj razini prisutan je u županijama u istočnom dijelu Hrvatske; primjerice, u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilježimo pad cijena nekretnina od čak 10 posto prema istom periodu prošle godine.

Kvadrat kuće u Dubrovniku pao ispod 2000 eura

Prosječna cijena kvadrata kuće u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u lipnju je pala ispod 2.000 eura, dok su cijene kvadrata stana rasle za 6 posto prema istom mjesecu prošle godine. Prosječna cijena kvadrata u Starom gradu iznosila je 3.923 eura, dok je najjeftiniji kvadrat u u Opuzenu, 661 eura. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji prosječne cijene kvadrata stana nastavile su rasti dok su cijene kvadrata kuće pale.

Cijene kuća u Zagrebu i dalje u padu, a najskuplji kvadrat je na Gupćevoj zvijezdi

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću u lipnju je iznosila 1.292 eura, što je pad od 6 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine. Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.598 eura, odnosno 1 posto niže u odnosu na isti mjesec u prethodnoj godini.

Razlike u prosječnim cijenama po općinama u gradu Zagrebu

Cijene izrazito variraju kada analiziramo po općinama u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 961 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.038 eura po kvadratu za stan te 2.455 eura za kvadrat kuće.

 

Ksaver skuplji čak 11 posto

U lipnju, na godišnjoj razini, najveći pad u traženim cijenama stanova zabilježen je u Podsljemenskoj zoni s padom od 6 posto te u Brezovici koja iz mjeseca u mjesec bilježi pad u cijenama.

Dolac, Tuškanac, Šalata, Prekrižje i Gornji grad četvrti su sa najvišim cijenama kvadratu, no i među njima neke bilježe pad cijene nekretnina u odnosu na prošlu godinu, posebice Ribnjak i Voćarsko naselje.

 

 

Best Buy četvrti u gradu Zagrebu

 

 

Između najviših i najnižih prosječnih cijena kvadrata po četvrtima u Gradu Zagrebu, nalazi se „zlatna sredina“ od 1.200 do 1.400 eura. Po toj se cijeni, prema podacima iz lipnja, stan može naći u tridesetak četvrti različitih karakteristika u gotovo svim dijelovima grada.

Tako se u tramvajskoj zoni po srednjoj prosječnoj cijeni stan može naći u Sopotu, Sigetu, Srednjacima, Ferenščici, Borongaju i Folnegovićevom naselju, dok se u kvalitetno prometno povezanim zonama po preporučenim srednjim cijenama najviše stanova nudi u Malešnici, Gajnicama, Kustošiji, Jankomiru, Dugavama i Svetoj Klari.

Split i Varaždin jedini zabilježili rast cijena među većim gradovima

U lipnju 2015. godine većina najvećih gradova u Hrvatskoj pokazuje pad cijena na godišnjoj razini. Jedini gradovi koji se izdvajaju sa malim rastom cijena su Split i Varaždin.

U lipnju 2015. godine po gradovima, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Grad Zagreb, ne uključujući okolicu, nalazi se na četvrtom mjestu po prosječnoj cijeni kvadrata. Od većih gradova u Hrvatskoj, najniže prosječne cijene kvadrata imaju Bjelovar, Sisak, Vinkovci i Vukovar, gdje je prosječna cijena nekretnine niža od 700 eura.

Komentari (5)
Pogledajte sve

A Vi Arijes , ne naklapate , Vi klepećete , ali ulijevo !


Sve su to istraživanja tipa Ipsos Plus. Nema nikakve veze s realnošću, ali se koriste bombastični nazivi.

Da slažemo se. Nešto slično tvojim naklapanjima na ovim stranicama.

Sve su to istraživanja tipa Ipsos Plus. Nema nikakve veze s realnošću, ali se koriste bombastični nazivi.

Komedija, istraživanje na Njuškalu :),

šta su istraživali ponudu, potražnju,,, tko koliko nudi, ili daje???

Jedino relevantno može biti sklopljeni i provedeni ugovori, ovo drugo je :))))

New Report

Close