Agentica: Lani bi se ovaj stan prodao u roku tjedan dana. Sad su snizili cijenu za 91.000 eura

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2024. u 07:59
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/ilustracija

U Zagrebu je lani prodano 18.307 nekretnina, što je 7.2 posto manje nego 2022.

Broj kupoprodaja nekretnina u Hrvatskoj pada, ali cijene nastavljaju rasti. U srpnju, kolovozu i rujnu prošle godine nekretnine su bile skuplje za 10.9 posto u odnosu na iste mjesece 2022. To je najveći rast od svih članica Europskoj uniji, piše N1.

Stan u tri godine staroj zgradi zagrebačke Trešnjevke (na naslovnoj fotografiji) prodaje se za 419 tisuća eura. “Radi se o četverosobnom stanu od 107 kvadrata bruto s 2 pripadajuća parkirna mjesta”, objašnjava Mia Vučić, agentica za nekretnine. Lani bi se ovaj stan prodao u roku od tjedan dana, a sada vlasnika čeka 3 mjeseca.

Prodavatelji su zato, tvrdi agentica, pristali sniziti cijenu za čak 91 tisuću eura. “Spustili su cijenu kako bi došli do puno većeg interesa, koji trenutačno imamo za ovim stanom, s obzirom na to da je četverosobni stan u vrlo popularnom kvartu”, dodaje Vučić.

“To nam govori da kupci više niti mogu niti žele plaćati nerealno precijenjene nekretnine kakvih još uvijek ima na tržištu”, tvrdi Lana Mihaljinac Knežević, predstavnica Udruženja poslovanja s nekretninama pri HGK.

Dok cijene i dalje rastu, pada broj kupaca. U Zagrebu je lani prodano 18.307 nekretnina, što je 7.2 posto manje nego 2022. U Splitsko-dalmatinskoj županiji kupoprodaja je pala za 10 posto – na 10.497 stanova.

Zato 20-ak minuta vožnje automobilom od centra Zagreba, u Svetoj Klari, niču novi stanovi. Kvadrat stoji 2700 eura, a većina stanova prodana je i prije nego što su na teren stigli radnici. “Potražnja je bila velika. Dio grada koji do nedavno i nije bio toliko atraktivan, ali sve više obitelji i investitora, općenito ljudi koji kupuju, vidi sebe u tom kvartu i prodaja ide stvarno dobro”, navodi agentica za nekretnine Martina Naletilić.

Stranci sve manje zainteresirani

Dok domaći kupci traže povoljnije stanove na drugim, manje atraktivnim lokacijama, pada interes stranaca za nekretninama u Hrvatskoj. Nijemci su lani kupili oko 3 tisuće nekretnina, 20-ak posto manje nego u 2022. godini, dok su Slovenci u 2023. kupili 3392 nekretnine, oko 100 više nego godinu ranije, i zauzeli prvo mjesto po broju kupljenih nekretnina.

“Možemo reći da smo ušli u jedan novi ciklus tržišta nekretnina, u kojemu se sve malo usporilo, i vjerojatno će nastaviti tako biti. Ne očekujemo više jednako visoke stope rasta cijena kao u zadnje 3 godine”, govori Mihaljinac Knežević.

Komentirajte prvi

New Report

Close