“Covid 19 zajam za obrtna sredstva” za mikro, male i srednje poduzetnike

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. travanj 2020. u 16:29
Photo: Mario Narandja/PIXSELL

Primjenjivat će se do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Vlada je u četvrtak donijela odluku o programu “Covid-19 zajam za obrtna sredstva”, kao mjeru pomoći gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, namijenjenu mirko, malim i srednjim poduzetnicima.

Iznosi zajmova su do 750 tisuća kuna za obrtna sredstva, s kamatnom stopom od 0,25 posto, početkom od 12 mjeseci i maksimalnim rokom otplate od pet godina uz skraćenu proceduru obrade zahtjeva i bez plaćanja bilo kakve dodatne naknade.

Mjerom, za čiju će implementaciju biti zadužen Hamag-Bicro, osigurava se dodatna likvidnost mikro, malim i srednjim subjektima maloga gospodarstva na čije je poslovanje koronavirus imao negativan utjecaj.

Primjenjivat će se do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Korisnik mora dokazati negativan utjecaj epidemije na poslovanje u vidu pada prihoda od minimalno 20 posto u prvom kvartalu ili predviđenog pada prihoda u idućim kvartalima.

“Ovaj financijski instrument u cijelosti je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Zajmove za obrtna sredstva će mikro, malim i srednjim subjektima maloga gospodarstva izravno odobravati Hamag-Bicro. Zajam nije namijenjen za refinanciranje postojećih kreditnih obveza niti plaćanja obveza nastalih prije 2020. godine”, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Hamag-Bicro objaviti će popis dokumentacije potrebne za prijavu na Covid 19 zajmove na svojim web stranicama.

Komentari (3)
Pogledajte sve

<span style=”color: #000000; font-family: verdana, geneva, lucida, ‘lucida grande’, arial, helvetica, sans-serif; font-size: 13.3333px; background-color: #f5f5ff;”>nemaju svi iste uvjete za financiranje i koliko koga moraš tamo podmazati da bi ti odobrili financiranje</span>

Notorno los program koji ce biti notorno sporo distribuiran uz notornu netransparentnost i trosak korupcije. Gro sredstava ce otici u Cakovec, Osijek i Metkovic- Beli Manastir tj zabiti is kojih su clanovbi uprave koje je dovela politika.

Objava čeka odobrenje

New Report

Close