“Covid 19 zajam za obrtna sredstva” za mikro, male i srednje poduzetnike

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. travanj 2020. u 16:29
Photo: Mario Narandja/PIXSELL

Primjenjivat će se do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Vlada je u četvrtak donijela odluku o programu “Covid-19 zajam za obrtna sredstva”, kao mjeru pomoći gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, namijenjenu mirko, malim i srednjim poduzetnicima.

Iznosi zajmova su do 750 tisuća kuna za obrtna sredstva, s kamatnom stopom od 0,25 posto, početkom od 12 mjeseci i maksimalnim rokom otplate od pet godina uz skraćenu proceduru obrade zahtjeva i bez plaćanja bilo kakve dodatne naknade.

Mjerom, za čiju će implementaciju biti zadužen Hamag-Bicro, osigurava se dodatna likvidnost mikro, malim i srednjim subjektima maloga gospodarstva na čije je poslovanje koronavirus imao negativan utjecaj.

Primjenjivat će se do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Korisnik mora dokazati negativan utjecaj epidemije na poslovanje u vidu pada prihoda od minimalno 20 posto u prvom kvartalu ili predviđenog pada prihoda u idućim kvartalima.

“Ovaj financijski instrument u cijelosti je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Zajmove za obrtna sredstva će mikro, malim i srednjim subjektima maloga gospodarstva izravno odobravati Hamag-Bicro. Zajam nije namijenjen za refinanciranje postojećih kreditnih obveza niti plaćanja obveza nastalih prije 2020. godine”, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Hamag-Bicro objaviti će popis dokumentacije potrebne za prijavu na Covid 19 zajmove na svojim web stranicama.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Notorno los program koji ce biti notorno sporo distribuiran uz notornu netransparentnost i trosak korupcije. Gro sredstava ce otici u Cakovec, Osijek i Metkovic- Beli Manastir tj zabiti is kojih su clanovbi uprave koje je dovela politika.

Objava čeka odobrenje

New Report

Close