Znanstvenici otkrili ‘vampirski virus’, ovaj fenomen do tada nije bio poznat

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2023. u 09:45
Foto: Pixabay

Ova neobična pojava otkrivena je u skupini satelitskih bakteriofaga koji napadaju bakterijsku vrstu Streptomyces.

Neki tipovi virusnih entiteta, poznati kao “mobilni genetski elementi” (MGE), mogu se smatrati najjednostavnijim oblicima života. Među njima su i “satelitske nukleinske kiseline”, koji su gotovo minimalistički. Ovi MGE-ovi ne sadrže informacije za proizvodnju ključnih elemenata kao što je kapsula, pa ovise o drugim virusima da bi proizveli svoju opremu, piše Klik.hr.

No, istraživanje koje je provela ekipa znanstvenika sa Sveučilišta u Marylandu u Baltimoru otkriva da se ovi MGE-ovi ponašaju kao pravi “paraziti”, odnosno “vampiri”. Tijekom infekcije populacije bakterijskih stanica, znanstvenici su primijetili da se satelitske nukleinske kiseline doslovno “pripevaju” uz druge viruse koji im pomažu, prenosi Science Alert. Ovaj fenomen do tada nije bio poznat, što je iznenađujuće otkriće za istraživače. “Nitko nikada nije vidio bakteriofag – ili bilo koji drugi virus – da se prianja uz drugi virus”, izjavio je biolog Tagide deCarvalho, vodeći autor studije.

Ova neobična pojava otkrivena je u skupini satelitskih bakteriofaga koji napadaju bakterijsku vrstu Streptomyces. Za razliku od nekih drugih satelitskih bakteriofaga, ovi mogu samostalno stvarati svoju “opremu”. Međutim, budući da im nedostaje specifičan alat za probijanje staničnih stijenki i membrana, moraju se osloniti na druge viruse kako bi obavili tu funkciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close