Profesor: Teško je netko u proizvodnji mogao nešto ubaciti, možda netko u transportu

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2023. u 09:11
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jučer su potvrđena dva slučaja trovanja pićem, a na treći se sumnjalo. Jutros se govori o još jednom slučaju, ukupno četiri. Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je potvrrdio da ima još nekoliko novih, srećom, lakših slučajeva.

O čemu se radi i kakve su posljedice te kakvu hranu jedemo i kakvu vodu pijemo – bilo je riječi u Otvorenom na HRT-u.

“Prvi pacijent iz KBC-a Zagreb, nakon što je imao blaže simptome nakon konzumacije gaziranog pića, otpušten je kući. Utvrđeno je da ima blaže endoskopske ozljede nepca i gornjeg dijela jednjaka. Kod drugog pacijenta utvrđeno je da nema kaustičkih ozljeda jednjaka, i on je imao blaže simptome”, kazala je doc. Mirjana Kalauz, gastroenterologinja Odjela intervencijske gastroenterologije KBC-a Zagreb.

Dodala je kako su obojica primijetila pečenje i bol u ustima te otežano gutanje. “Oporavak neće biti dugotrajan, pacijenti će moći već danas uzimati kašastu hranu, a kroz par dana moći će prijeći na normalnu hranu.

“Brža su i teža oštećenja sluznice kod lužnatih tekućina”

Takve ozljede javljaju se nakon konzumacije sredstava za čišćenje koje pacijenti mogu uzeti nenamjerno ili namjerno. Razlika je između uzimanja kiselih i lužnatih tekućina, brža su i teža oštećenja sluznice kod lužnatih tekućina s obzirom na to da su ona viskozna i brže prianjaju uz sluznicu. Kisele tekućine brže skliznu kroz jednjak i više štete stvaraju tek u želucu”, napomenula je Kalauz.

“Jako je čudno to što se dogodilo”

Prof. Ernest Meštrović, prodekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, nije želio odgovoriti na pitanje o čemu se u ovom slučaju radilo.

“Trebamo vidjeti nalaz i onda rekonstruirati koji se scenarij dogodio. Od ozbiljnih proizvođača očekujemo, a Coca-Cola to jest, da imaju kvalitetan sustav provjere kvalitete koji bi mogao prevenirati ovakve neželjene slučajeve. Trebaju imati rigorozne kontrole kvalitete i one bi trebale utvrditi postojanje kontaminanta koji bi mogao ugroziti zdravlje. Jako je čudno što se ovdje dogodilo”, kazao je Meštrović.

Komentirajući da se Römerquelle puni u Austriji, a Coca-Cola u plastičnoj boci u Zagrebu, potvrdio je da se radi o dvije različite linije i dvije različite tehnologije.

“Nakon što se pogon očisti, mora se raditi analiza i to se mora ponavljati sve dok se ne utvrdi neutralan ispir. To se moralo napraviti. Kontrola proizvodnje morala je dati zeleno svjetlo da se idu puniti boce. Teško mi je vjerovati da se radi o sustavnom previdu”, dodao je Meštrović. Analiza kiselosti vode je gotova za minutu, dodao je, to rade studenti na prvoj godini fakulteta.

Ne može se doznati o kojoj kiselini/lužini je riječ, ali se može utvrditi je li tekućina opasna po zdravlje. Vjeruje da njegovi kolege već imaju naznake o čemu se radi.

“U zadnjih par godina u kontrolama posebno iskaču – pesticidi”

“Sustav kontrole u Hrvatskoj, ulaskom zemlje u Europsku uniju, posložen je onako kako to propisuju europski propisi. Državni inspektorat kontrolira ulaz hrane na granici, a provode se i određene kontrole i monitorinzi unutar Hrvatske.

Najvažnije je to što su proizvođači sami najodgovorniji za stavljanje na tržište ispravne hrane, oni su ti koji moraju provoditi sustavne kontrole”, kazala je profesorica Jasna Bošnir, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju u NZJZ-u Andrija Štampar.

Potvrdila je da sve velike kompanije imaju dobro razvijen HACCP sustav za kontrolu proizvodnje, ali i svih ulaznih sirovina.

“U zadnjih par godina u kontrolama hrane iskaču ostaci pesticida. To je broj jedan. Tu su i mikotoksini, raznorazni aditivi. Imate slučajeva i kad kvaliteta proizvoda ne odgovara.
Ima i dosta neispravnih uzoraka. To je sve skupa do 8 posto uzoraka, ovisi koliko je ukupno analiziranih uzoraka”, napomenula je Bošnir.

“Kad dođe do incidenta ili potencijalnog incidenta, aktivira se sustav brzog uzbunjivanja za hranu i za hranu za životinje. Sustav funkcionira 24 sata 365 dana u godini i mi promptno reagiramo na svaki incident, pa čak i na potencijalni incident”, naglasio je Dražen Knežević, voditelj Centra za sigurnost hrane HAPIH-a.

Sustav brzog uzbunjivanja za hranu brz i transparentan

Dodao je kako Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu radi procjenu rizika od opasnosti iz hrane i rezultati se na daljnje postupanje predaju Državnom inspektoratu, a potom inspektori izlaze na teren.

“Bitno je naglasiti da je sustav potpuno transparentan i da se sve informacije o opozivima proizvoda mogu pronaći na mrežnim stanicama Inspektorata, Državne agencije za poljoprivredu i hranu i na Facebooku.”

Naglasio je kako veliku ulogu u svemu ipak imaju proizvođači hrane i njihov sustav samokontrole.

HAPIH nije dobio nikakve informacije

Vezano za ovaj slučaj trovanja gaziranim pićima, kazao je Knežević, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu nije zaprimila nikakve informacije.

“Ono što smo mogli vidjeti iz medija, na teren je izašao Državni inspektorat. Vjerujem da će oni brzo i učinkovito doći do spoznaja što je posrijedi. Može se dogoditi da nam na stol dođe zahtjev za procjenom rizika i mi ćemo na to odgovoriti”, dodao je.

“Malo je vjerojatno da je jedna boca kontaminirana”

Prof. Ernest Meštrović naglasio je da je malo vjerojatno da je jedna boca kontaminirana ako je stvarno došlo do greške u proizvodnji.

“Ako je kod pranja linije zaostala kiselina ili lužina, sigurno se više boca napunilo tim nedozvoljenim sredstvom. Treba se vratiti unatrag i vidjeti koja je to serija. Nekad se radi o jednoj smjeni, nekad o 24 sata, a nekad i o nekoliko dana rada prije nego što se linija opere”, dodao je.

Naglasio je kako je malo vjerojatno da je netko u pogonu mogao nešto ubaciti u jednu bocu. Međutim, moguće je da je netko u transportu, u namjeri da našteti proizvođaču, zamijenio bocu drugom, u koju je stavio neki sastojak a da se to ne može primijetiti. Upozorio je da su to ipak špekulacije te da je potrebno sačekati nalaze.

Komentirajte prvi

New Report

Close