Zatvarate li poklopac WC školjke prije puštanja vode? Evo što kažu stručnjaci o tome

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2023. u 08:11
Foto: Pixabay

Obratite pažnju što sve imate u blizini WC školjke i pobrinite se da su predmeti kao što su četkice, pasta za zube, sapuni, ručnici i razna kozmetika, što dalje.

Prosječna osoba pušta vodu u WC školjki pet puta dnevno i, očito, većina nas to čini pogrešno. Naime, stručnjaci tvrde da biste zapravo uvijek trebali ostaviti poklopac zatvoren kada ispirete vodu, piše Today.

Prema studiji objavljenoj u Američkom časopisu za kontrolu infekcija (American Journal of Infection Control) jasno je da povlačenje vode s dignutim poklopcem sa sobom nosi zdravstveni rizik. Ono što pritom nastaje nazvali su “toaletni aerosol”. Kad su u WC-u fekalije ili pak ono što je netko ispovraćao, taj aerosol je potencijalno zarazan, a živjet će u prostoriji još satima. Bakterije mogu kontaminirati sjedalo na WC školjci, pod oko nje kao i sve druge površine u blizini – uključujući i vas na koje će ovaj nevidljivi oblak sletjeti.

Znanstvenici su još 1907. godine započeli ispitivanje mogu li bakterije proizašle iz kanalizacije biti prisutne u zraku oko kontaminiranih područja. Daljnje studije pokazale su da se bakterije s vremenom talože na okolne površine, što dovodi do širenja fekalnih organizama na površine u neposrednoj blizini WC školjke.

.Znanstvenici su nastavili proučavati i istraživati temu onoga što se sada naziva aerosolima iz WC školjke, kao i njegove potencijalne rizike, posebno u vezi sa širenjem zaraznih bolesti. Nedavno objavljena studija otkrila je da ispiranje WC školjke može raširiti kontaminirane čestice aerosola i do dva kvadratna metra, a studije pokazuju da se te klice mogu zadržati u zraku do šest sati.

Stoga, obratite pažnju što sve imate u blizini WC školjke i pobrinite se da su predmeti kao što su četkice, pasta za zube, sapuni, ručnici i razna kozmetika, što dalje. Ako već nemate mogućnost da ih držite izvan prostora u kojem se zadržavaju bakterije, jednostavno spustite poklopac od WC školjke.

Komentirajte prvi

New Report

Close