Zašto su Picassova djela među najskupljima na svijetu

Autor: Agencija VLM , 22. veljača 2013. u 13:39
Ilustracija: EPA/JUAN CARLOS CARDENAS

Otac kubizma ostavio je za sobom opus od čak 50 tisuća djela! Podaci s aukcija i nevjerojatne cijene tamo postignute upućuju i na to koliko vrijede djela koja ćemo vidjeti.

Piše: Ana Lendvaj

Otac kubizma ostavio je za sobom opus od čak 50 tisuća djela! Podaci s aukcija i nevjerojatne cijene tamo postignute upućuju i na to koliko vrijede djela koja ćemo vidjeti.

Vidimo ljudsko lice, oči gledaju ravno u nas, ali nos je nacrtan u profilu. O čemu je riječ? O Picassu, reći će djeca 20. stoljeća koje je španjolski slikar svjetske slave Pablo Picasso (1881. – 1973.) naučio slobodi imaginacije i slikarstvu simultanog pogleda umjesto onog izravnog koji ipak ograničeno vidi stvarnost. Tu su slobodu doduše mogli naučiti od Egipćana čiji crteži prikazuju ljudsko tijelo okrenuto prema nama, ali s glavom u profilu. No Picasso i slikari njegova kalibra otišli su drugim putem u slobodu vizije.

Osam minuta…

A ta danas doseže najveće svote koje se daju za neko umjetničko djelo! Među najskuplje slikarstvo na svijetu Picassov je slikarski opus, dakako, dospio putem aukcijskih rekorda. "Nude, Green Leaves and Bust" naslov je akta iz 1932. godine, prodanog 2010. u Christie'su za rekordnih 106,5 milijuna dolara. I za rekordnih osam minuta uz još koju sekundu više. Priče o vrijednosti Picassovih djela aktualizira i izložba koju nam Musée National Picasso u Parizu šalje u Zagreb, a otvara se u Klovićevim dvorima 23. ožujka. Autorica joj je ravnateljica Muzeja Anne Baldassari, koja će izložbu i postaviti kao "uzbudljivo umjetničko putovanje od ranih radova do posljednjih godina njegova dugog i plodnog života". Putovanje je uzbudljivo i zato što znamo da gledamo djela autora najskupljeg na svijetu.

Ipak najskuplji?

Cijena djela koje ćemo vidjeti na izložbi stroga je tajna potpisana ugovorom. Jasno je da nećemo lopovima stavljati mamac pod nos, iako je Anne Baldassari u intervjuu za Večernji list – koji medijski partner Klovićevih dvora – argumentirano rekla da bi krađa Picassa bila čista glupost!

Musée National Picasso prati i zna svaku stvar na svijetu vezanu za Picassa! Pa iako je danas svaka informacija javna stvar više nego ikada prije, čuvanje informacija o vrijednosti djela poštuje se i dalje kao mjera sigurnosti. A osiguranje Zagrebačke izložbe povjereno je prvi put nekoj lokalnoj kući – Croatia osiguranju! Cro kuća osigurava dolazak umjetnina, čuva ih za trajanja izložbe, a zatim osigurava i povrat umjetnina u Pariz kamo idu u stalni postav Muzeja Picasso koji se preuređivao dok je izložba obilazila četrdesetak zemalja! Ne zna se hoće li Croatia osiguranju posao otežati podatak otkriven na press konferenciji u Klovićevim dvorima gdje je rečeno da izložba vrijedi 670 milijuna eura! To, naravno, ne bismo ni željeli.

No ima li se na umu da toliko vrijedi samo 56 djela, jasno je koliko vrijedi cjelokupan opus, jer je Picasso za svog dugog i izuzetno potentnog života ostavio za sobom više od 50 tisuća umjetnina – slika, skulptura, keramike i drugih radova koje je potpisao. Budući da nitko nije bio ili nije stigao biti toliko plodan, vjerojatno bi bio najskuplji slikar na svijetu kad bi se prodao njegov cjelokupan opus!

Komentirajte prvi

New Report

Close