VIDEO: Solar Impulse 2 uskoro kreće na put oko svijeta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. siječanj 2015. u 15:28
Foto: Reuters

Zrakoplov na solarni pogon Solar Impulse 2 uskoro će iz Ujedinjenih Arapskih Emirata krenuti na put oko svijeta.

Zrakoplov na solarni pogon Solar Impulse 2 uskoro će iz Ujedinjenih Arapskih Emirata krenuti na put oko svijeta u 12 etapa, preko Indije, Kine, New Yorka i Mediterana, te će se vratiti u Abu Dhabi bez kapi goriva, istaknuli su organizatori u utorak.

Švicarci Bertrand Piccard i Andre Borschberg, suosnivači projekta i piloti zrakoplova Solar Impulse 2, predstavili su svoju strategiju leta u prijestolnici Ujedinjenih Arapskih Emirata od kuda će krenuti na put "krajem veljače ili početkom ožujka". U pet mjeseci će prijeći oko 35.000 km, uz efektivno 25 dana leta brzinom između 50 i 100 km/h.

Solarni zrakoplov će prvi put sletjeti u Oman, pa u indijske gradove Ahmedabad i Varanasi, zatim u Mianmar, Kinu te prije prelaska Tihog oceana u dvije etape, sletjet će na Havaje.

U SAD-u će sletjeti u Phoenixu i New Yorku, nakon čega kreće prema jugu Europe i sjevernoj Africi, da bi se krajem srpnja ili početkom kolovoza vratio u Abu Dhabi.

Zahvaljujući tom zrakoplovu prekrivenom solarnim panelima i opremljenom s 4 električna motora, koji može neprekidno letjeti nekoliko dana i noći, oni će biti prvi koji će nadletjeti oceane i kontinente uz pomoć sunca i ostvariti svoj san od prije 12 godina.

"Želimo dokazati da čiste tehnologije i obnovljive energije danas omogućuju stvari koje se do sada smatralo nemogućim. Ono što ćemo izvesti u letu, drugi mogu učiniti na kopnu, u svom svakodnevnom životu, radi ušteda prirodnih izvora našeg planeta", rekao je Bertrand Piccard na konferenciji za novinare koju je organizirao Masdar, tvrtka obnovljive energije Abu Dhabija.

Emirati godinama puno ulažu u sektor čistih energija.

Komentirajte prvi

New Report

Close