Već za 300 kuna klima-uređaj opet će odlično hladiti vaš automobil

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2016. u 18:15
FOTO: Thinkstock

U redovan servis klima-uređaja spada čišćenje ventilacijskih kanala pri čemu se klima-uređaj spaja na poseban stroj koji iz sustava izvlači preostali rashladni plin i ulje.

Kao i druge sustave u automobilu, i klima-uređaj treba redovito provjeravati i servisirati kako ne bi otkazao. A to se često događa ljeti – kad nam je najpotrebniji. Servis klima-uređaja treba obavljati barem svake dvije godine, ako je sve u redu s klimatizacijskim sustavom, a po potrebi i češće.

U redovan servis klima-uređaja spada čišćenje ventilacijskih kanala pri čemu se klima-uređaj spaja na poseban stroj koji iz sustava izvlači preostali rashladni plin i ulje. Zatim se izvlači vlaga (vakumiranje) i provjerava nepropusnost sustava te se potom u sustav vraća pročišćen plin i ulje, a po potrebi se vrši nadopuna sustava novim plinom i uljem.

Po potrebi se plinu kod punjenja dodaje i kontrastno sredstvo radi olakšane detekcije eventualnih oštećenja i otkrivanja mogućih mjesta curenja plina iz sustava.

Uređaj dodaje onoliko plina i ulja koliko je tvornički propisano za određeni tip vozila jer je pravilna količina plina i ulja jako bitna za ispravan rad sustava.

Vrlo je važno izvršiti dezinfekciju ventilacijskih kanala radi eliminacije neugodnih mirisa i gljivica koje se zbog vlažnosti i nekorištenja klima uređaja tijekom zimskog vremena nakupljaju na i oko isparivača klima uređaja. Bitno je i antibakterijsko čišćenje samog isparivača klima-uređaja.

Obvezna je zamjena filtra unutrašnjosti (peludni filtar), koji bi bilo dobro zamijeniti i svake, a ne svake druge godine.

Cijena kompletnog servisa klima-uređaja, koji traje oko pola sata, kreće se, piše Večernji list, od 300 do 400 kuna, a ovisi i o količini plina kojeg treba dopuniti. U nekim se servisima, pod akcijskim sezonskim ponudama ili u internetskim kolektivnim ponudama, može naći i za 200 kuna. Cijena se uglavnom odnosi na punjenje klime s do 500-550 grama plina. Po potrebi, dodatni se plin doplaćuje. Filtar unutrašnjosti za osobni automobil stoji od 70 do 100 kuna, a većina ga servisera ugrađuje besplatno ako se kod njih kupi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Preporuča se jednom mjesečno upaliti klimu čak i zimi kada se ne koristi, a ako se pojave neugodni mirisi onda to treba pod hitno riješiti. Redovna izmjena filtera i dezinfekcija po potrebi i uz kemijsko čišćenje auta[/url] sve će mirisat po novom 🙂

New Report

Close