Uz ove savjete snizite krvni tlak

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2023. u 11:33
Foto: Unsplash

Krvni tlak se može sniziti promjenama načina života i lijekovima, ili kombinacijom oboje, ako same promjene načina života nisu dovoljne.

Visok krvni tlak se često naziva tihim ubojicom – budući da nema očigledne simptome, većina ljudi toga nije svjesna. Ali ako se visok krvni tlak ne liječi, riskiramo ozbiljne posljedice, od srčanog ili moždanog udara do oštećenja srca i bubrega, piše Aktivnasi, a prenosi City magazin.

Sa svakim povećanjem od 20/10 mm Hg, rizik od kardiovaskularnih bolesti se udvostručuje. Bez liječenja, šansa za moždani udar se povećava čak sedam puta. O visokom krvnom tlaku (hipertenziji) govorimo kada je sistolički (gornji) krvni tlak veći od 130 mm Hg i kada je dijastolički (donji) iznad 80 mm Hg.

Visok krvni tlak se obično razvija postepeno – zbog nezdravog načina života, a određena medicinska stanja kao što su dijabetes i pretilost također mogu povećati rizik. Često se javlja tijekom trudnoće.

Kako sniziti visok krvni tlak?

Krvni tlak se može sniziti promjenama načina života i lijekovima, ili kombinacijom oboje, ako same promjene načina života nisu dovoljne. Nažalost, ne postoji lijek za visok krvni tlak, ali možemo utjecati na njega i spriječiti njegovo negativno djelovanje na organizam. Bez obzira na godine, možete svaki dan poduzimati važne korake da održite krvni tlak u zdravom opsegu.

Savjeti za niži krvni tlak:

  • kretanje (najmanje 30 minuta svakog dana)
  • zdrava prehrana
  • održavanje zdrave težine
  • prestanak pušenja i ograničenje alkohola
  • smanjenje stresa

Sol je jedan od najčešćih uzroka visokog krvnog tlaka, prema Američkom udruženju za srce (AHA). Općenito govoreći, većina visoko obrađene hrane sadrži mnogo natrija, tako da je prvi korak jesti manje ove hrane i dodati manje soli u potpunosti.

Rizik se također povećava s količinom konzumiranog alkohola. Žene (koje nisu trudne) ne trebaju piti više od jedne mjerice dnevno, a muškarci ne više od dvije mjerice alkoholnih pića dnevno. Mjerica = dl vina, malo piva ili jedna rakija.

Stres također ima značajan utjecaj na razvoj visokog krvnog tlaka. Upravljanje stresom može donijeti mnoge promjene u vaš život, uključujući snižavanje ili kontrolu krvnog tlaka. Kada je tijelo pod velikim stresom, ono oslobađa hormone koji ubrzavaju rad srca i sužavaju krvne žile. Ako ste stalno pod stresom, to može dovesti do dugotrajnog visokog krvnog tlaka.

Koja hrana može pomoći u snižavanju krvnog tlaka?

Prema publikaciji Harvardske medicinske škole, “zdrava prehrana je efikasna prva linija obrane za sprečavanje visokog krvnog tlaka”.

Evo nekih namirnica koje se preporučuju:

  • riba
  • neslani orasi
  • svježe povrće i voće
  • kompletni ugljikohidrati (smeđa riža, kvinoja, zob…)
  • biljno ulje umjesto maslaca..
  • izbjegavajte konzervirano voće, gotove umake i slani maslac, namaze, preljeve koji sadrže dosta soli.

Da ne zaboravimo! Iako ovi savjeti mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, uvijek se prvo posavjetujte sa svojim liječnikom o najboljem rješenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close