U odbačenim starim staklenkama kiselih krastavaca pronašli pravo bogatstvo

Autor: Poslovni.hr , 01. studeni 2020. u 13:37
FOTO: Pixabay

Raštrkali smo se po katovima i krenuli u raščišćavanje. Mene je dopao drugi kat. Nakon što sam ispraznila dvadesetak velikih vreća, naletjela sam na plastičnu vreću punu starih staklenki za kisele krastavce i odbačenih praznih limenki kave, ispričala je jedna od nalaznica.

Općina Morez, koja se nalazi u francuskom departmanu Juri u istočnoj Francuskoj nedavno je kupila staru kuću za 130.000 eura, a na iznenađenje i golemo zadovoljstvo svih stanovnika u njoj je u odbačenim staklenkama za kisele krastavce pronađeno tisuću zlatnika i pet zlatnih poluga čija je vrijednost procijenjena na 500.000 eura, piše francuski list Le Parisien.

Objava gradonačelnika Moreza, Laurenta Petita o pronalasku golemog blaga, na zadnjem je sastanku članova općinskog vijeća izazvala opće veselje, jer se proračun toga gradića s 5000 stanovnika odsad povećava za 500.000 eura.

Grad je nedavno kupio veliku staru kuću u središtu grada za 130.000 eura od vlasnika, kaneći je obnoviti. Planirali su obnoviti kuću te otvoriti dvije trgovine u prizemlju i adaptirati gornje katove u stanove. No nitko od zaposlenika općine nije ni slutio da kuća vrijedi puno više.

Martine Riallan, jedna od članica općine ispripovijedala je da je kupljena nekretnina bila u vrlo lošem stanju. Dodaje da je usto bila prepuna svakojakih predmeta, od kutija punih starih čarapa do gomile iskorištenih plastičnih kutija za pakiranje margarina.

“Raštrkali smo se po katovima i krenuli u raščišćavanje. Mene je dopao drugi kat. Nakon što sam ispraznila dvadesetak velikih vreća, naletjela sam na plastičnu vreću punu starih staklenki za kisele krastavce i odbačenih praznih limenki kave. Shvatila sam da su pune kovanica, no nije mi palo na pamet da je riječ o vrijednim starim novčićima. Tek kad sam ugledala zlatne poluge, srce mi je počelo ubrzano lupati….”, ispripovijedala je Riallan.

Kad smo otkriveno blago predali na procjenu, stručnjaci su nam rekli da vrijedi oko 500.000 eura. Poluge i novčiće desetljećima su čuvali članovi obitelji Jobez, zapravo stare obitelji gradskih urara, a u njoj su dugo živjeli njezini posljednji potomci, četvero braće i sestara, svi samci.

Kružile su glasine o tomu da se u kući nalazi skriveno blago, no malo je tko u to vjerovao.

Nakon smrti posljednje članice obitelji Jobez, nasljednici kuće, daleki rođaci obitelji odlučili su je prodati zajedno s namještajem i svim predmetima.

Općina ju je kupila za 130.000 eura, no višestruko je profitirala jer su po zakonu kupci nekretnine vlasnici svega što u njoj zateknu.

Komentirajte prvi

New Report

Close