U gradu ‘gdje Dunav ljubi nebo’ bujaju kultura i IT scena

Autor: Lucija Špiljak , 22. kolovoz 2019. u 22:00
Noćni život ljeti pruža velik izbor za različite ukuse gostiju/Lucija Špiljak

Novi Sad je europska prijestolnica mladih 2019. i ‘pršti’ kreativnošću cijele godine, ne samo tijekom Exita.

Titulu europske prijestolnice mladih ove godine nosi Novi Sad, najveći vojvođanski i drugi po veličini grad u Srbiji, koji sa širom okolicom broji gotovo pola milijuna stanovnika, pripadnika 24 nacije.

Pod palicom inicijative OPENS2019 od 2017. do 2020. organiziraju se različiti programi pod egidom Novi Sad otvara vrata, kojima potiču mlade da se uključe u sadržaje, budu kreativni, otkriju zabavu, sport, druženje, priliku za obrazovanje te da ujedno promoviraju politiku mladih. Inicijativa OPENS2019 u ponudu je uložila tri milijuna eura, kako nam je otkrila Valentina Antić, koordinatorica OPENS-a za međunarodnu suradnju. Samo za usporedbu, u zagrebačko Ljeto na Savi uloženo je ovog ljeta 12 milijuna kuna, što bi bilo oko 1,5 milijuna eura, a ne nudi ni upola toliko sadržaja ni uz rijeku ni po gradu. Kroz grad su nas proveli domaćini iz Turističke organizacije Novog Sada. 

Sajam 'gamera' i slatkiši 'vremeplova' 
Djevojke su nas kroz raznovrsni sadržaj u tri dana upoznale s gradom, kulturom, gastronomskom ponudom te sadržajima unutar i van sezone. Novi Sad "gdje Dunav ljubav nebo" grad je u koji ćete se zasigurno rado vraćati. Poznat je i kao "grad studenata", što se odlično nadovezuje na titulu "grada mladih". Ovdje se nalazi čak 19 fakulteta s kojih izlaze učeni ekonomisti, informatičari, umjetnici i inženjeri, a mogu se pohvaliti i značajnim rastom IT industrije i gotovo 200 tvrtki koje ovdje posluju. Posljednjih godina, kako su nam otkrili domaćini, bilježe značajan rast broja turista, u prvoj polovici ove godine gotovo 100.000, a noćenja je bilo više od 183.000. Pritom su najveći broj dolazaka ostvarili hrvatski turisti, njih 7470, ostvarivši 12.485 noćenja. 

U europskoj prijestolnici mladih imale smo, kao delegacija mladih hrvatskih novinarki, prvi dan priliku prisustvovati Europskom timskom prvenstvu u stolnostrateškim igrama Gaming OpeNS, u Master hali Novosadskog sajma. Petodnevni događaj okuplja oko 1000 gejmera iz više od 40 zemalja svijeta, a partije potraju i do tri sata. Ovdje smo, između ostalih, srele osmoricu natjecatelja iz Hrvatske koji se, kako su rekli, odlično provode u Novom Sadu i gaming festivalu. Prošetale smo zatim gradom i došle do Bulevara oslobođenja gdje je ispod krošnji drveća šarmantna slastičarnica Vremeplov.

Izvana poput vrta u kojem uz malu fontanu cvjetaju mandarine, naranče i limun, a iznutra svojevrsni antikvarijat i muzej koji vas poput vremeplova svojim postavom iz modernog doba vraća stoljeća unazad. Sve to uz slatki zalogaj vrhunskih poslastica koje se rade od belgijske čokolade i nizozemskog kakaa. Iza ideje uređenja stoji vlasnik Nemanja Kovačić, a za vrsne poslastice jedne od najboljih slastičarni u Srbiji zaslužna je njegova supruga Jasmina. Njezinih ruku djelo je i Torta Mire Banjac, jedna od najpoznatijih u državi, a ime je dobila po poznatoj srpskoj glumici.

 

3 milijuna

eura je uloženo u inicijativu Opens2019 – kulturne i obrazovne programe

Sočna i ukusna, pravi raj za nepce. Uz tortu su nas domaćini počastili i bermetom, omiljenim vinom europskih dvorova. Nakon slatke okrijepe prošetali smo do obale Dunava gdje se nalazi Brod teatar na kojem se svakodnevno prikazuju filmovi i održavaju koncerti, predstave i izložbe. Novi Sad i u našim je krugovima poznat, iz glazbene perspektive, kao grad u kojem je punk scena odjeknula i zaživjela te snažno utjecala na ostatak zemalja bivše regije, a ovdje živi još i danas. 

'Vojvođanski Gibraltar'
Da hrvatska alternativna glazba uspijeva u Novom Sadu pokazuje hrvatski punk/folk bend Brkovi čija je najveća baza obožavatelja upravo u ovom vojvođanskom gradu gdje redovito rasprodaju velike koncerte. U Studentskom kulturnom centru Novi Sad, kako nam je otkrio Minja Dunđerski, već 20 godina promoviraju mlade glazbenike, a uskoro će napokon dobiti vlastiti prostor i nastaviti se, između ostalog, baviti i izdavaštvom. Budući da je ispred Teatra bila gužva, odlučile smo upoznati dalje noćni život Novog Sada.

Sam centar svakodnevno vrvi životom i različitim mjestima za svačiji ukus pa nam je trebalo neko vrijeme da nađemo slobodno mjesto. U prilog ide i činjenica da su cijene hrane i pića i više nego pristupačne. Drugi dan domaćini su nas odveli u Muzej Grada Novog Sada koji se nalazi na već dobro poznatom mjestu – Petrovaradinskoj tvrđavi – centru Exita, jednog od najboljih europskih glazbenih festivala. Pobliže smo se upoznale s podzemnim vojnim galerijama, obišle ovaj impresivni "Gibraltar na Dunavu" i uz zanimljive anegdote vodiča otkrile povijest Tvrđave, njezine tunele i labirinte.

Cijeli je kompleks dug više od 16 km. Otkrile smo i da na Tornju sa satom na Gornjoj tvrđavi, poznatom i kao Pijani sat, velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute pa je uvijek atraktivno pitanje "znate li koliko je sati". U sklopu Tvrđave svoje mjesto pod suncem našlo je i više od stotinu umjetnika okupljenih u udruženje, a djeluju u ateljeima otvorenima za sve. To je neformalno najveća stalna umjetnička kolonija u svijetu koja je otvorena tijekom cijele godine.

Na povratku smo imale prilike vidjeti i kuću u kojoj je rođen naš ban Josip Jelačić u ulici koja se trenutačno obnavlja. Nakon Tvrđave, kroz šetnju osunčanim gradom, posjetile smo Društveni centar za mlade LGBT osobe "Izađi" koji mladima i njihovim roditeljima nudi podršku, potiče ih na aktivno djelovanje u sudjelovanje u društvu, neformalno obrazovanje, unapređenje ljudskih prava te razvoj kulturne i akademske svijesti.

Kako bismo se nakon edukativnog dana opustile, naši su nas domaćini odveli i u Room Escape gdje su naši detektivski umovi pokušali naći izlaz iz "Tesline sobe". Bilo je zanimljivo, zahtjevno i izazovno. Budući da nije prošlo slavno, Nemanja i Jasmina Kovačić ponovno su se pobrinuli za našu okrjepu i utjehu u Kolačiću gdje pripremaju poslastice, a Jasminine su vrijedne ruke pripremile Sacher tortu. 

S frizure u pub pa na svirku i tost
"Garantiramo dobru zabavu i grad mladih. Obavezno probajte viljamovku i medovaču", bile su najčešće upute taksista koji su nas tijekom trodnevnog posjeta vozili na sve relacije, dali korisne savjete i preporučili što još vidjeti u večernjim satima. Rekli su da garantiraju dobru zabavu, a u to smo se uvjerile drugi dan jer noćni život u Novom Sadu buja. Mjesto koje nas je posebno oduševilo bio je Berberaj – Puberaj – Feniraj, koji će dobiti uskoro i Tosteraj, za koje su zaslužni Andrija Nikitović i njegov tim.

Ako kasnite, ovdje možete doći na frizuru i zatim samo produžiti na svirku u Puberaj. Osim frizeraja, brijačnice i atraktivnog mjesta za izlazak, u tijeku su radovi na Tosteraju gdje će turisti moći nešto prigristi nakon duge noći. Zadnji smo dan provele u mirnijem tonu. Posjetile smo najprije Galeriju Matice srpske koja je, s obzirom na titulu Novog Sada kao europske prijestolnice mladih, organizirala izložbu "Mladi biraju".

Naime, srednjoškolci su sami osmislili izložbu i naučili kako radi muzej. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je, pak, lani tijekom jeseni započela s nekoliko značajnih projekta, među kojima je Muzej mladih, kroz tri radionice za učenike iz novosadskih stručnih srednjih škola i gimnazija, te projekt Teach Art Learn English uz stručnu suradnju kustosa i nastavnika engleskog jezika, članova Udruženja nastavnika engleskog jezika ELTA, kojim žele približiti kulturnu baštinu Spomen.zbirke mladima od 13 do 18 godina, uz aktivno učenje stranog jezika.

Tu je i važan projekt "Muzej za sve" koji umjetnost želi približiti osobama s invaliditetom svih uzrasta. Vrući dan zaključile smo na najbolji mogući način – na poznatoj Štrand gradskoj plaži, dugoj 700 metara, prepunoj ljudi koji bijeg od vrućine i osvježenje nalaze u Dunavu. Upravo se na plaži održao 2. Festival boja, točno na Međunarodni dan mladih, koji je okupio stotine mladih koji su u zrak bacili gotovo 18.000 boja. Odlična atmosfera i vrhunski organizirani događaj s kojeg smo otišle sretne i – obojene. Premda je nekima od nas ovo bio prvi put u Novom Sadu, svakako opravdava titulu europske prijestolnice mladih. Sve je, kako bi rekli Novosađani – opušteno.

Komentirajte prvi

New Report

Close