Vrtlari se kunu da će ovih 5 stvari spasiti vaše kućne biljke

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2022. u 09:55
Foto: Unsplash

Uz ove jednostavne trikove za sobne biljke omogućit ćete im da duže žive i da se tlo u teglama ne bi isušilo.

U najnovijem istraživanju koje je proveo HomeAdvisor među 1000 kućnih vrtlara, tužna istina izašla je na vidjelo: u prosjeku ispitanici nisu uspjeli održati 35 posto svojih biljaka na životu, piše Bestlifeonline. Stopa smrtnosti bila je dvostruko veća za početnike nego za one sa zelenim rukama, stoga u nastavku donosimo neke jednostavne trikove za sobne biljke kako duže živjele i kako se tlo u teglama ne bi isušilo.

Zdrobljene ljuske pistacija mogu pomoći u održavanju vaših biljaka na životu

Foto: Pixabay

“Koristimo te ljuske kako bismo spriječili isušivanje tla za posude. Zgnječite ljuske i zatim ih namočite ih u vodi preko noći. Ovaj proces omogućuje ljuskama da apsorbiraju vodu koliko god mogu”, kaže Craig Miller, akademik s Academia Labs i kućni vrtlar.

Vodu od kuhanja jaja sačuvajte za svoje sobne biljke

Ako ste kuhali jaja za doručak, zadržite vodu koja vam je preostala u loncu jer je super bogata kalcijem. “Pustite vodu da dosegne sobnu temperaturu prije nego što je koristite kao napitak bogat hranjivim tvarima za svoje sobne biljke,” dijeli Robin Antill, direktor Leisure Buildings. Ako pak nemate jaja, nema problema jer voda od kuhanja povrća također sadrži hranjive tvari koje se mogu koristiti kao domaće gnojivo za vaše kućne biljke.

Koristite ovlaživač zraka kako biste biljkama osigurali vlagu

Ako imate ovlaživač zraka, evo kako ga možete dobro iskoristiti. “Ovlaživač zraka izvrstan je alat koji osigurava prijeko potrebnu vlagu biljkama koje vole vlagu. Ovlaživač zraka također je dobro koristiti tijekom hladnijih godišnjih doba kada sustavi grijanja izvlače vlagu iz zraka”, savjetuje Alfred Palomares, potpredsjednik Merchandisinga i Resident Plant Dad na 1-800-Flowers.com.

Foto: Unsplash

Presadite biljku u veću teglu

Veličina vaše posude mogla bi biti kriva za biljku koja umire. “Uobičajeno je da biljke prerastu svoju posudu, uzrokujući da im se korijenje skupi i zapetlja — što im otežava apsorpciju hranjivih tvari i vode koja im je potrebna. Premještanje biljke u veću posudu dat će više prostora korijenju, a također će vam pomoći da vidite postoji li truljenje korijena, što bi također moglo pridonijeti problemu”, objašnjava Jeremy Yamaguchi, izvršni direktor tvrtke Lawn Love.

Foto: Unsplash

Zaprljajte ruke— i to doslovno

Karen Musgrave iz Hicks Nurseries kaže da kako biste pomogli svojim biljkama da ostanu zdrave,  morate uprljati ruke. “Predlažemo da zabijete cijeli prst u zemlju. Ako se čini da je tlo vlažno, nemojte zalijevati. Ako je suho, zalijte. Ako niste sigurni, provjerite ponovno za nekoliko dana”, kaže Musgrave.

Foto: Unsplash

Musgrave, koja kaže da je prekomjerno zalijevanje glavni ubojica sobnih biljaka, također dijeli ovaj savjet za biljke u visećim teglama.

“Kada su suhe i treba im voda, odnesem ih u kupaonicu gdje ih zalijevam i pustim da se osuše u tuš kabini. prije nego što ih ponovno objesiti”, savjetuje za kraj Musgrave.

Komentirajte prvi

New Report

Close