Treba li se tuširati ujutro ili navečer? Stručnjaci imaju odgovor na tu dilemu

Autor: Poslovni.hr , 09. kolovoz 2022. u 11:06
Foto: Unsplash

Tuširanje je dobar način da se opustite.

Mnogi ljudi vole osvježiti se uz jutarnje tuširanje, drugi pak više preferiraju da se istuširaju pred spavanje kako bi izbjegli da prljavštinu akumuliranu tijekom dana unesu u svoj krevet, dok neki rade i jedno i drugo, piše City magazine.

Ali koja opcija je ispravna? I je li tuširanje navečer bolje za zdravlje ili tuširanje ujutro? Zamolili smo liječnika opće prakse i dermatologa da donesu svoj sud.

Stav liječnika 

Prema riječima doktora Aragona Giuseppea tuširamo li se ujutro ili navečer obično zavisi od osobnih preferencija i načina života.

“Jutarnje tuširanje je vjerovano popularnije među ljudima jer budi osjetila, osvježava nas i čini spremnim za dan koji je pred nama, ali ono nije nužno bolje za nas” izjavio je on.

Umjesto toga, on tvrdi da je večernje tuširanje dobar način da se opustite, da ublažite bilo kakve tenzije koje ste s posla ili iz teretane donijeli kući, tako što ćete pustiti da vam topla voda spere s tijela svu nataloženu prljavštinu. Ova navika nam također omogućava da legnemo u krevet rasterećeniji i lakše zaspimo.

“Međutim, glavna prednost noćnog tuširanja je to što tijekom dana vaše tijelo i vaša kosa mogu sakupljati alergene, prljavštinu i nadražujuće materije iz zraka posebno u ljetnim mjesecima od peludi, kemikalija i znoja. Dakle, ako odete u krevet bez tuširanja, sve ove čestice će se prenijeti na vaš krevet i posteljinu, što može izazvati alergiju, svrab, iritaciju i suhu kožu, kao i probleme s kožom lica kao što su akne”.

Ovaj doktor dakle vjeruje da je večernje tuširanje bolje za higijenu i kvalitetu vašeg sna.

Stav dermatologa

Dermatologinja Sasha Core  vjeruje a postoje različite prednosti tuširanja ujutro ili navečer, ali se slaže s doktorom Giuseppeom da je tuširanje navečer poželjnije.

“Večernje tuširanje uklanja sve nečistoće koje su se nakupile na vašoj koži tijekom dana, pre svega masnoću, prljavštinu i znoj”, kazala je ona i dodala: “Uklanjanje ovih nečistoća može se lako uraditi dubinskim čišćenjem tijekom tuširanja, nakon čega možete da odete u krevet s čistom i svježom kožom. A budući da se koža regenerira dok spavamo, vaše nove stanice kože će biti zdrave.

Tuširanje navečer također opušta vaše tijelo i um i pruža odličan način da se opustite nakon dugog dana, stavljajući vas u najbolju poziciju za savršen noćni san”, izjavila je ova dermatologinja.

Zaključak

Nakon analiza ova dva stručnjaka, sa sigurnošću se može reći da je večernje tuširanje mnogo korisnije za tijelo od jutarnjeg. Međutim, ako vama prija da se tuširate i ujutru i navečer, slobodno nastavite tu praksu. Ništa vam neće faliti ako se tuširate dva puta dnevno, s tim da je poželjno da ovaj proces traje 10 minuta ili manje, ali i da temperatura vode ne bude previše topla ili hladna.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close