Poslovni vikend
Vrijedi posjetiti

Vinski sajam budućnosti: Tamo gdje se susreću austrijska preciznost i talijanski šarm

Južni Tirol kao da pripada nekom drugom vremenu. Ovdje se bioraznolikost izuzetno poštuje i vrlo ozbiljno shvaća – kao egzistencijalni temelj.

Ivana Valić
30. travanj 2025. u 15:53
Imanje obitelji Lageder, smješteno je unutar povijesnih posjeda Cason Hirschprunn iz 17. stoljeća/Ivana Valić

Regija Trentino-Južni Tirol (Alto Adige) smještena je na samom sjeveru Italije, uz granicu s Austrijom i Švicarskom, na području planinskih lanaca Dolomita i Alpa. Ovo područje bilo je dio Austro-Ugarske monarhije do talijanske aneksije 1919. godine, pa stoga ne čudi specifična lingvistička struktura – odnosno pola stanovništva služi se njemačkim, a pola talijanskim jezikom.

No, jezikom vina služe se svi i sporazumjet ćete se vrlo lako. Južni Tirol, smatra se jednom od najljepših vinskih regija na svijetu. Slučajnim promišljanjem ili zdravom logikom, ovdje se udomaćio i jedan od najljepših vinskih sajmova, barem za one koji osjećaju duboko poštovanje prema terroiru i povijesnom nasljeđu. Južni Tirol kao da pripada nekom drugom vremenu.

Ovdje se bioraznolikost izuzetno poštuje i vrlo ozbiljno shvaća – kao egzistencijalni temelj. Alpe, rijeke, jezera i obradive površine zajedno sa svojim žiteljima čine jedinstven, autonomno održiv ekosustav. Vrlo brzo po dolasku postat će vam jasno zašto Summu nazivaju vinskim sajmom koji to nije, ma koliko god čudno zvučalo na prvu. Međutim, temeljna načela Summe jesu povezivanje sa zemljom i povratak sebi, a u ovakvom okruženju imate sve potrebne predispozicije za oboje.

Summa se fokusira na direktan dijalog između vinara i posjetitelja i sve baš ide tome u prilog/Ivana Valić

Prije svega avangarda

Naziv Summa, odnosno njegovo podrijetlo, objašnjava nam organizator, asocira na filozofiju čitavog lokaliteta. Dolazi od riječi summarum = zbroj, a predstavlja kolektivnu moć udruživanja istomišljenika, zdravog gospodarenja, održivosti, strast prema zemlji i autentičnost. Summarum se ovdje može osjetiti na svakom koraku i vrlo lako se da zaključiti zašto se baš ovdje jedna avangardna vinska manifestacija sasvim prirodno uklopila.

Summa je nastala prije dvadesetosam godina kao elegantna privatna večera, koju je povijesno važna vinska kuća (od 1873.) Alois Lageder organizirala za nekolicinu poslovnih partnera prije Vinitaly-a, jednog od najvećih međunarodnih sajmova vina i alkoholnih pića. Tako se rodila i ideja o kreiranju opuštenog sajma koji bi bio lišen bilo kakvog stresa i dosade, kako za vinare, tako i za posjetitelje – a opet s mogućnošću stvaranja poslovnih prilika. Upravo takvom doživljaju pridonosi i samo imanje obitelji Lageder, smješteno unutar povijesnih posjeda Casòn Hirschprunn to jest renesansna palača iz 17. stoljeća i Tòr Löwengang, naziv prema plemičkoj tituli.

Svaka druga jabuka u Italiji dolazi iz Južnog Tirola, pa tako čine petnaest posto europske i dva posto svjetske proizvodnje jabuka.

Vinski sajam koji odaje počast jabukama

Južnim Tirolom vlada samo jedna kraljica – kraljica jabuka. Ona zasjenjuje proizvodnju svih poljoprivrednih usjeva, mliječnih proizvoda i mlijeka. S preko 18.000 hektara voćnjaka jabuka, Južni Tirol je najveća samostalna proizvodna regija jabuka u Europi. Svakako treba napomenuti kako nasadi jabuka premašuju nasade vinograda za čak tri puta. Južno tirolske jabuke, poznate još i pod nazivom Mela Alto Adige i Südtiroler Apfel, temeljni su izvor lokalnog gospodarstva i nadaleko poznat ponos čitavog kraja.

I zato neka vas ne začudi njihova prisutnost na Summi, u svim bojama i oblicima. Za 7000 obitelji, jabuke su naslijeđe i tradicija, jednom riječju one su život. Njihov rad kulminira s gotovo nezamislivih 950.000 tona jabuka godišnje. Svaka druga jabuka u Italiji dolazi iz Južnog Tirola, pa tako čine petnaest posto europske i dva posto čitave svjetske proizvodnje jabuka. U svijetu se ne koriste samo za jelo već i za kozmetiku, SPA tretmane i sl.

S preko 18.000 hektara voćnjaka jabuka, Južni Tirol je najveća samostalna proizvodna regija jabuka u Europi/Ivana Valić

Zašto se isplati posjetiti Summu?

Summa zapravo počinje organiziranim prijevozom do imanja Lageder, kroz kilometre i kilometre jabuka u cvatu. Dolaskom na skriveno, bajkovito povijesno imanje, okruženo privatnom gustom šumom koja je više nalik na impresivan botanički vrt, započinje vaša avantura. Pozdravite domaćina, uzmete čašu i krenete u jedan totalno opušten, dojmljiv dan. Summa se fokusira na direktan dijalog između vinara i posjetitelja i sve baš ide tome u prilog, od samog ambijenta do pomno promišljenog svakog detalja sajma. Unutar vizualno zapanjujućeg prostora palače, koji vješto kombinira austrijsku gotiku i talijansku renesansu, očekuje vas stotinuipetnaest precizno biranih vinskih kuća, koje interno bira obitelj Lageder. Sve vinarije moraju raditi prema ekološkim i/ili biodinamičkim principima. U obzir dolaze i vinarije u prijelaznom razdoblju.

Summa je nastala prije dvadesetosam godina kao elegantna privatna večera, koju je povijesno važna vinska kuća Alois Lageder organizirala za nekolicinu svojih poslovnih partnera/Ivana Valić

Vinogradi domaćina sajma, obitelji Lageder, svih stotinuičetrdeset hektara, uključujući i partnerske vinograde, također su u potpunosti organski ili biodinamički certificirani. Zahvaljujući upravo takvom ambijentu koji pruža poseban doživljaj i izaziva veliko poštovanje, lako zaboravite da ste na sajmu vina. Masterclassovi se održavanju na više lokacija unutar samog posjeda, ali svakako su najdojmljiviji oni u šumi ili parku, kroz koje možete između ostalog opušteno šetati uz čašu vina. U dvorištu imanja raspoređeni su punktovi s hranom, jabukama, eko sokovima od jabuke Apfelsaft, vodom, pivom, kavom, sladoledima i desertima na bazi jabuka.

Masterclassovi se održavanju na više lokacija unutar samog posjeda, ali svakako su najdojmljiviji oni u šumi ili parku/Ivana Valić

Naglasak je na regionalnim jelima, ali za svačiji ukus naći će se ponešto tjestenine, pizze, mesnih i ribljih namirnica. Svakako valja pohvaliti i vrijedne lokalne domaćice koje cijeli dan na dvorištu peku Südtiroler Apfelkiachl, desert koji je jedan od glavnih predstavnika ruralne kulture kraja, dok cijeli proces možete gledati uživo. Jesti i piti možete kroz cijeli dan na nekoj od lijepo dekoriranih terasa. I najbolje od svega, sve navedeno je uključeno u cijenu ulaznice. Također, u dvorištu vam je na raspolaganju velik broj ležaljki i suncobrana, ako vam zatreba malo veći predah.

Svake godine Summa pusti određeni kontingent karata pa tko prvi, taj i dođe do najfinije kapljice vina i najukusnijih jabuka. Zabilježite u kalendaru ožujak iduće godine, kada kreće prodaja ulaznica i budite brzi.

Südtiroler Apfelkiachl, tradicionalni je desert od jabuka koji slovi za predstavnika ruralne kulture Južnog Tirola, dok cijeli proces njegove izrade možete gledati uživo/Shutterstock

New Report

Close