Svjetski stručnjaci potvrdili: Ovo domaće vino usporedivo je s najprestižnijim crnim sortama

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2022. u 14:43
Foto: Ivan Dobran

Ova tradicionalna istarska sorta pokazala je time potencijal odležavanja kakav ima rijetko koje vino u Hrvatskoj, istaknuli su ugledni gosti.

Teran je pokazao svu svoju raskoš te zavrijedio status usporediv s prestižnim svjetskim crnim vinima. Zaključili su to vinski stručnjaci iz cijelog svijeta koji su se okupili na Velikoj vertikali terana, degustaciji arhivskih izdanja terana u vinariji Coronica kod Umaga. Ugledni enolozi, sommelieri i vinski novinari bili su oduševljeni svježinom odležanih terana koje su kušali, među njima i najstarijeg Gran Terana iz 1997. godine. Ova tradicionalna istarska sorta pokazala je time potencijal odležavanja kakav ima rijetko koje vino u Hrvatskoj, istaknuli su ugledni gosti.

“Teran je stvarno unikatan i ima potencijal uspjeha na međunarodnom tržištu. Istra ima jedinstvenu sortu koja predstavlja posebnost ovog kraja, a Moreno Coronica ovime radi doista veliku stvar″, izjavila je Paula Bosch, prva njemačka sommelierka.

S njome se složio i John Szabo, ugledni kanadski sommelier. “Ovaj terroir djeluje fantastično. Nigdje još nisam vidio ovako crvenu zemlju koja svakako pogoduje iznimnosti ovog vina. Teran definitivno ima budućnost, pa i u Kanadi”, kazao je.

Foto: Ivan Dobran

“Devedesetih godina je jedino Coronica vjerovao u ovu sortu, a danas imamo stotinjak vinara koji je razvijaju. Teran je svojom kvalitetom kao svježe, ali i odležano vino, izrastao u nešto veliko”, istaknuo je sommelier Saša Špiranec.

Vinar Moreno Coronica naslijedio je nasade terana na položaju Bosco Grando i nastavio ga razvijati do današnje razine. “To je vino težaka koje im je nekad davalo snagu za rad. Kao sorta je divlji i pomalo čudan poput samih Istrijana, no zahtijeva i dvostruko više rada nego s nekim drugim sortama. Malvazija je svojedobno postala vizitkarta Istre, no teran će je dovesti na oltar velikana. Mislim da je ovo veliki događaj za istarsko i hrvatsko vinarstvo”, rekao je Coronica.

U njegov je rad od samog početka vjerovao talijanski enolog Aldo Venco. “Devedesetih nismo ni sanjali da ćemo doći do ovoga. Teran je potvrdio svoju izvrsnost i izvanredne karakteristike usporedive s vinima kao što su pinot noir i nebbiolo. Treba nastaviti s ovakvim degustacijama kako bi se glas o teranu proširio diljem svijeta”, naglašava Venco.

“Teran je zadržao karakteristike od svog rođenja i pokazao da je senzacionalno, gotovo bezvremensko vino. Nekad nam je bilo nezamislivo vino koje može trajati dvadesetak i više godina, a ovaj teran po pitanju svoje dugotrajnosti može zavarati i najiskusnije sommeliere. Sjajno je i što novije berbe pokazuju sav akumulirani trud i iskustvo te znalačku ruku vinara koja je uz idealan terroir presudna za razvoj sorte”, ocijenila je sommelierka Daniela Kramarić.

Foto: Ivan Dobran

Svi su okupljeni suglasni i kako je za uspjeh terana potrebna proizvodnja većih količina, podizanje novih nasada te ustrajan rad vinara. Svjesna je toga i obitelj Coronica koja uz rad na teranu ne zanemaruje ni druge sorte pa je na ovom događaju predstavljena nova malvazija Ottaviano, posvećena ocu Morena Coronice. Gosti su mogli kušati sva Coronicina vina sljubljena sa specijalitetima koje su pripremali chefovi iz najboljih restorana sjeverozapadne Istre. Ovaj je događaj pokazao snagu terana, iznimnost terroira te ljubav obitelji Coronica prema svom kraju i crvenoj zemlji koja daje ovakve rezultate.

Komentirajte prvi

New Report

Close