Automoto svijet
priprema

Stručnjak upozorava: Nikada ovo ne radite automobilu prije putovanja

Može se dogoditi niz loših stvari.

Poslovni.hr
03. srpanj 2021. u 12:23
Foto: pixabay

Sezona je godišnjih odmora, ljudi se spremaju na putovanja, što daleka, što kraća. Kolika god udaljenost do odredišta bila, stručnjaci iz Auto-moto saveza u Srbiji upozoravaju da ne servisirate automobil malo prije putovanja jer se može dogoditi niz loših stvari.

Vozilo treba dobro pripremiti, posebno ako idete na dug put u inozemstvo, a Jovica Mitić je za srpske medije rekao da se automobil ne bi trebao popravljati neposredno prije puta, već 20 do 30 dana prije polaska – kako biste imali vremena provjeriti radi li sada ispravno i popraviti još neki kvar ako se pojavi. Na taj način povećavate vlastitu sigurnost.

Savjetuje i da prije putovanja provjerite gume, ima li dovoljno rashladne tekućine i ulja u motoru. Također, provjerite jesu li rezervni kotač i dizalica ispravni i imate li ključ pomoći kojeg možete promijeniti gumu.

Osim toga, naglašava da vozač treba dovoljno odspavati, napraviti plan kojim će se kretati po cesti, na kojoj benzinskoj će stati i natočiti gorivo kao i gdje će točno napraviti pauze.

“Svoje tijelo ne možete zavarati. Svakih dva sata trebali biste napraviti pauzu od 15 minuta s rekreacijom i osvježenjem uz napitke, kako biste probudili tijelo te bili koncentrirani i usredotočeni na vožnju. Već nakon četvrtog i petog sata umor dolazi češće i brže, a tada vozaču treba češća pauza i odmor od sat vremena do 15 minuta”, ističe Mitić i kaže kako je zapravo najgori dio putovanja posljednjih sat vremena.

Kada vozači vide more ili nešto što ukazuje da su blizu destinacije, organizam se počinje opuštati, pada koncentracija i događaju se pogreške koje mogu uzrokovati i prometnu nesreću.

Savjetuje i da ne budete nervozni ako se dogodi kolona jer tijelo treba biti smireno, a ne uzburkano negativnim emocijama koje dovode do brze vožnje i nepažnje.

Što se tiče klima uređaja i hlađenja automobila, objašnjava da bi vozači trebali provjetravati vozilo svakih 30 minuta, kako bi zrak mogao ući, jer u protivnom vozač može zaspati, prenosi Kurir.

New Report

Close