Stručnjak otkriva: Povrće koje često jedemo moglo bi biti opasno po zdravlje

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2023. u 09:41
FOTO: Pixabay

Mnogi odavno znaju koliko je ova povrtnica zdrava i da je prepuna željeza. Ona, također, sadrži i antioksidanse, pa tako redovnom konzumacijom ovog povrća pomažete u uklanjanju toksina iz organizma.

Ipak, to nije sve, jer svježa cikla pomaže i u snižavanju kolesterola, ali i u normalizaciji menstrualnog ciklusa, kao i u jačanju kostiju i zglobova, kao i u poboljšanju aktivnosti kardiovaskularnog sustava, obnavljanju jetre te pomaže za poboljšanje vida.

Međutim, ruski liječnik Mihail Kutušov upozorava da cikla u nekim slučajevima može biti i štetna.

“Zbog velike količine klora u sastavu, prekomjerna potrošnja cikle može izazvati iritaciju sluznice, trnce i upalu grla. Ako osjećaj pečenja ne nestane duže vreme, to znači da je došlo do alergijske reakcije. Može se pojaviti osip, oticanje respiratornih organa, limfni čvorovi mogu se povećati, čak se može javiti i groznica”, rekao je on i istaknuo u kojoj kombinaciji je posebno štetna.

“Bolje je da se suzdržite od mnogima omiljene salate: cikle s češnjakom i majonezom. Kombinacija cvekle i češnjaka je prilično opasna, jer značajno povećava opterećenje srca”, tvrdi doktor Kutušov.

On je istaknuo da osobe koje boluju od ozbiljnih bolesti gastrointestinalnog trakta, bubrežne insuficijencije i kamena u bubregu, kao i oni koji su skloni proljevu treba biti oprezni sa unosom cikle. Također, ciklu trebaju u umjerenim količinama jesti i osobe sa niskim tlakom, jer ona utječe na smanjenje krvnog tlaka.

Tijekom termičke obrade većina voća i povrća gubi vitamine i korisna svojstva, a ni cikla nije izuzetak: tijekom procesa kuhanja količina vitamina C, kao i B5 i B9 se smanjuje gotovo na nulu. Svježa cikla ima manje kalorija i nešto manje jednostavnih ugljikohidrata, pa je bolja i za one koji paze na unos kalorija, prenosi b92.

Komentirajte prvi

New Report

Close