Produljivanje vijeka trajanja hrane štedi novac i smanjuje bacanje, a postoje načini da namirnice potraju i nakon datuma valjanosti. Nick Drewe, stručnjak za štednju iz WeThrifta, podijelio je savjete s kojima će vam hrana dulje trajati.
On preporučuje da za dulji vijek neke namirnice spremate u jednokratne vrećice, a neke čak operete octom, piše Express.
već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
On preporučuje da za dulji vijek neke namirnice spremate u jednokratne vrećice, a neke čak operete octom, piše Express.
Začinsko bilje
Kako bi začinsko bilje trajalo dulje, Nick savjetuje da uklonite sve trake ili plastične vezice, stavite ga u posudu i operete pod mlazom hladne vode. Nakon toga ga stavite u čistu kuhinjsku krpu da se osuši, pa ga zamotajte u vlažni ubrus, a zatim stavite u plastičnu vrećicu za višekratnu upotrebu ili u nepropusnu plastičnu kutiju. Tako bi začinsko bilje trebalo duže ostati svježe i ukusno.
Bobičasto voće
Kako bi bobičasto voće dulje ostalo svježe, možete ga oprati u octu, savjetuje stručnjak, “ali razrijeđenom s vodom, što će mu produžiti život do dva tjedna”.
Povrće
Povrće prvo treba očistiti i osušiti, a zatim staviti u nepropusne posude s malo vode. To omogućuje povrću poput celera da traje do mjesec dana. Jedna od biljaka najtežih za njegu je bosiljak, kako kaže Nick, a njegov je savjet da ga stavite u vazu s vodom, poput cvijeća i zalijevate jednom tjedno, prenosi Večernji list.
Kako bi jabuke i ostalo voće održali svježima, stručnjak savjetuje da napravite svoj vlastiti sprej za voće koji će mu pomoći. Sve što trebate je pomiješati 230 ml octa, 230 ml vode i pet kapi limunovog soka pa lagano poprskati po voću.
Zanimljivo je i da pohranjivanje kriške kruha u staklenku za kekse može pomoći da oni dulje budu svježi i mekani u sredini. Keksi će izvući vlagu iz kruha, što im omogućuje da zadrže svoj ukus i teksturu. Također, mnogi ljudi stavljaju hranu u hladnjak kako bi duže trajala, no neke namirnice imaju bolji okus kada se ostave u kuhinjskom ormariću. To je slučaj s na primjer kečapom koji je pun konzervansa pa mu ne treba hladnjak, a ako ga držite u kuhinjskom ormariću okus će biti puno bolji.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentirajte prvi
Uključite se u raspravu
Pridružite se najvećoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj!
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu