Stručnjaci upozoravaju da ako ovo radite noću ugrožavate zdravlje srca

Autor: Poslovni.hr , 15. svibanj 2022. u 08:42
Foto: Pixabay

Meditacija, čitanje i ograničena upotreba elektroničkih uređaja prije spavanja mogu pomoći

Brojni su čimbenici koji doprinose zdravlju vašeg srca. No, iako smo svi svjesni da naša prehrana i razina aktivnosti daju svoj obol zdravlju, što je kada ste neaktivni? Prema medicinskim stručnjacima, nešto što radite noću moglo bi utjecati na vaše zdravlje i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, piše Bestlifeonline.

Budući da srčane bolesti ugrožavaju mnoge živote i uzrokuju troškove od gotovo 363 milijarde dolara godišnje (samo u SAD-u), istraživači proučavaju dodatne čimbenike koji pridonose zdravlju srca. Tako je nekoliko studija pokazalo da je loše oralno zdravlje povezano s većom stopom kardiovaskularnih bolesti, prema Harvard Health Publishingu. Osim toga, ispostavilo se da još jedna noćna navika također može biti povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Ako se noću bacate po krevetu i okrećete, to bi moglo ugroziti zdravlje vašeg srca, kaže Katie Tomaschko, vlasnica privatne ordinacije te objašnjava kako je to povezano s vašim krvnim tlakom, koji se smanjuje kada čvrsto spavate.

“Ako teško zaspimo ili ne spavamo, krvni tlak će nam sigurno porasti. To povećanje krvnog tlaka nije dobro za naše kardiovaskularno zdravlje, što rezultira povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti”, tvrdi Tomaschko.

Znanstvene studije su također pokazale da je nesanica povezana s brojnim kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju, koronarne bolesti srca i zatajenje srca. Tomaschko je također istaknula i povezanost loše kvalitete sna i rizika od depresije, tjeskobe i umora i napomenula kako poboljšanje vaše higijene spavanja može pomoći u poboljšanju simptoma nesanice.

“Usvajanje promjena u načinu života kao što je povećanje tjelesne aktivnosti, izbjegavanje previše hrane pred spavanje i uspostavljanje zdravijih prehrambenih navike sjajni su načini da pokušate ublažiti nesanicu”, rekla je, navodeći meditaciju, čitanje i ograničenu upotrebu elektroničkih uređaja prije spavanja kao dobre mjere koje mogu pomoći.

Komentirajte prvi

New Report

Close