Spasite svoje kućne i vrtne biljke jeftinim rješenjem iz kuhinje

Autor: Marta Duić , 08. svibanj 2022. u 09:12
Foto: Pixabay

Jedan od mirisnih kuhinjski proizvoda može vam poslužiti kao pesticid.

Svi koji se bave time znaju da održavanje vaših sobnih biljaka ili vrta nije nimalo lak zadatak, no ako vaše biljke imaju rupe na lišću, možete biti prilično sigurni tko je krivac, piše portal Bestlifeonline.

Bube, štetnici i nametnici koji jedu vaše biljke mnogima su razlog za zabrinutost, no vrtlari su testirali razne metode kako bi ih spriječili. Jedno od rješenje je iznenađujuće, naime, jedan od mirisnih kuhinjski proizvoda može vam poslužiti kao pesticid.

Prema Clemson Cooperative Extension Home & Garden Information Center, vaše biljke najčešće napadaju štetočine kada su bile vani
tijekom ljeta ili ako su u pitanju biljke koje ste upravo kupili. Prvi korak kada primijetite bilo kakvu bubu je izolirati svoju biljku od lisnatih susjeda i držati je podalje dok štetnici ne nestanu, a ako ste problem otkrili dovoljno rano, možda ćete moći ručno ukloniti nametnike. Ako je pak situacija ozbiljnija, ovaj vrtlarski trik mogao bi vam pomoći.

Prema Dengardenu, možete koristiti češnjak za zaustavljanje mnogih štetnika, poput lisnih uši, bijelih mušica, kupusnih crva, moljaca, mrava i termita i to tako da jednostavno poprskate lišće. Odustanite od kemijskih pesticida i umjesto toga odlučite se za sprej na bazi češnjaka jer je to djelotvorna, a pritom organska i pristupačna metoda. Baš kao i neki ljudi, insekti ne vole miris češnjaka, a dodatni bonus je i da češnjak možete koristiti i preventivno kao prirodni fungicid, jer sumpor također pomaže u uništavanju različitih gljivičnih infekcija i plijesni.

Foto: Pixabay

Osim toga, priprema otopine od češnjaka relativno jednostavna. Započnite miješanjem glavice svježeg češnjaka u miskeru dok ne dobijete glatku konzistenciju (ako nemate mikser to možete učiniti i ručno u mužaru). Dengarden tada preporučuje dodavanje dvije šalice vode i nastavak miješanja. Nakon što je smjesa gotova, ulijte je u staklenu posudu i ostavite pokrivenu u tamnom prostoru 24 sata. Zatim procijedite sve krute tvari i razrijedite s dodatnom količinom vode po potrebi.

Da biste se riješili dosadnih štetnika, jednom tjedno poprskajte gornji i donji dio svakog zaraženog lista. To možete povećati na dva puta tjedno ako ga koristite na biljkama koje su vani i kiša je u prognozi, prema Gardening Know How. Ako pak otopinu koristite na bilo kojem voću ili povrću, nemojte prskati pred vrijeme berbe, inače ćete možda imati voće i povrće s okusom češnjaka.

Također u vašem vanjskom vrtu, Gardening Know How predlaže korištenje češnjaka među usjevima, što bi značilo da češnjak sadite među drugim kulturama. Naime, češnjak također odvraća štakore, zečeve, miševe, losove i jelene. Kada radite otopinu od češnjaka za biljke na otvorenom, dodajte jedan jalapeño ili žlicu kajenskog papra i nanesite na svoje biljke jednom svaka dva tjedna ili nakon kiše. Kako biste spriječili voluharice, jednom u dva tjedna ulijte otopinu oko vaših biljaka.

Ipak iako je ovo koristan savjet, stručnjaci za biljke upozoravaju da se češnjak koristi umjereno. Prekomjerna uporaba ove tehnike može ubiti korisne mikrobe u tlu, kaže Dengarden.

Komentirajte prvi

New Report

Close