FOTO: Zelena oaza u srcu Hrvatske – krovni vrtovi, 10 bazena i 150 vrsta riba

Autor: Poslovni.hr/H , 08. srpanj 2015. u 10:19
Foto: www.karlovac.hr

Zgrada u obliku školjke u potpunosti bi, poluukopana, trebala biti uklopljena u okoliš s travnatim krovovima.

Simboličnim prvim lopatama betona položenim u zemlju u srijedu je na desnoj obali Korane otvoreno gradilište na kojem će se u idućih godinu dana graditi 36,6 milijuna kuna vrijedan Kaquarium, slatkovodni akvarij i muzej rijeka, od kojeg se očekuje da će postati velika turistička atrakcija.

Radovi su počeli na gradilištu Športsko rekreacijskog centra Korana u Gornjem Mekušju, gdje se sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj planira izgraditi deset velikih i niz manjih bazena sa 150 europskih slatkovodnih ribljih vrsta.

Prosječno će dnevno u narednih godinu dana tu raditi pedesetak radnika, a zgrada u obliku školjke u potpunosti bi, poluukopana, trebala biti uklopljena u okoliš s travnatim krovovima. Javni će prostor, od kojega se očekuje da će biti zelena oaza u srcu Hrvatske, sa svih strana biti okrenut prema unutarnjem trgu sa šetnicama, pojasnila je projektantica Irena Mažer Hranuelli iz projektantske kuće 3 LHD, koja je od Hrvatske udruge arhitekata za ovaj projekt nedavno dobila posebno priznanje u kategoriji turističkih objekata.

Karlovački župan Ivan Vučić rekao je da je Kaquarium dio Strategije razvoja Karlovačke županije, te da su županijska Razvojna agencija "Karla" i Grad Karlovac stvorili jedinstven projekt i time privukli 36 milijuna kuna iz EU fondova. Kaquarium će, kada bude u funkciji, postati prava turistička atrakcija i nadaleko promovirati grad Karlovac, uvjeren je.

Karlovački gradonačelnik Damir Jelić poželio je da projekt uspije onako kako je zamišljen i uspješno naglasi sve dosadašnje prepoznatljive funkcije Karlovca "kao otvorenog grada, grada susreta". Poželio je sreću izvođačima radova na čelu s karlovačkom tvrtkom "ABgradnja".

Marija Janžetić, direktorica "AB gradnje", naglasila je da je ovaj projekt izuzetno zahtjevan za izvođače radova, "jer su ribice živa bića, a prostor je uz samu rijeku s jakim podzemnim vodama, dok se građevina ukapa četiri metra".

"Ali, svjesni smo svog zadatka i vjerujem da ćemo, uz malo poslovne sreće, bez većih problema objekt završiti u odgovarajućoj kvaliteti i u zadanom roku od 365 dana", rekla je Janžetić.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Naravno kako je to običaj u Hrvatskoj od slike neće biti ni 5% onog u stvarnosti. Ono lijepo zelenilo će biti neka osušena trava koje neće niti biti svugdje… itd…

New Report

Close