Koliko kontaminiranog povrća završi na našim stolovima?

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2022. u 09:13
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Koliko god čudno zvučalo, u zemljama EU-a ne postoje precizni podaci koji pokazuju koji se pesticidi koriste za proizvodnju hrane u državama članicama i u kojim količinama.

U dvjema pošiljkama zelene salate koja se uvozila iz Bosne i Hercegovine pronađeni su teški metali i pesticidi, zbog čega nije za ljudsku potrošnju. Riječ je o teškom metalu kadmiju te povećoj količini pesticida lambda-cihalotrina.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, pošiljka je otkrivena i zadržana na granici te salata, na svu sreću, nije dospjela na hrvatske tržnice. Nakon fitosanitarnih nalaza i pregleda, neškodljivo je uništena. Međutim, postavlja se logično pitanje koliko takvog kontaminiranog povrća završi na našim stolovima. U ovom slučaju riječ je o uvozu povrća iz trećih zemalja, ali nije puno bolja situacija ni kod uvoznog povrća iz zemalja EU-a. Dapače, za potrošače je još opasniji takav uvoz, koji podliježe slabijim fitosanitarnim kontrolama, a praksa je pokazala da se velike poljoprivredne regije EU-a baš i ne pridržavaju Konvencija vijeća Europe o zabrani ili barem smanjenom korištenju pesticida.

Koliko god čudno zvučalo, u zemljama EU-a ne postoje precizni podaci koji pokazuju koji se pesticidi koriste za proizvodnju hrane u državama članicama i u kojim količinama. Sve je to ostavljeno na savjest direktnim poljoprivrednim proizvođačima, koji bi trebali poštovati direktive o smanjenoj upotrebi pesticida. Puno je kontradiktornosti u propisima, pa je tako, uz labavu kontrolu primjene pesticida u zemljama članicama, EU puno stroži u pogledu uvoza voća i povrća iz trećih zemalja, gdje se ne toleriraju niti minimalni ostaci pesticida.

Komentirajte prvi

New Report

Close