Šest učinkovitih načina zaštitite za kućne biljke, a imamo i savjete za vanjsko bilje

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2023. u 08:22
Foto: Pixabay

Stručnjaci za vrtlarstvo rekli su da je sada “važno” držati biljke toplima kako bi mogle “cvjetati” do proljeća.

Unatoč tome što su unutra, kućne biljke su još uvijek osjetljive na drastične promjene temperature tijekom dana, poput propuha i centralnog grijanja. Prema riječima stručnjaka, to može uzrokovati smrzavanje, piše Express. Ovaj proces može rezultirati uzdizanjem, gdje korijenje postaje izloženo, što ih izlaže riziku od bolesti, sušenja, pa čak i umiranja.

“Dok se mi trudimo ugrijati se ove zime, ne zaboravite također brinuti o svojim kućnim biljkama dok dolaze niže temperature. Bilo da premještate neke biljke s vanjskog prostora ili se brinete za sobne sukulente, važno ih je držati na toplom ove zime. Postoji nekoliko jeftinih načina da svoje biljke održite udobnima, poput korištenja te folije s mjehurićima koju možda imate uokolo. Omotajte je oko posuda s biljkama i zrak u mjehurićima će zadržati toplinu. Naravno, postoje i opcije koje su skuplje, ali i vrlo učinkovite. Ulaganje u grijače prostora održavat će vaše kućne biljke iz godine u godinu. Iako zvuči neobično, držanje biljaka na vrhu hladnjaka također može pomoći u očuvanju topline, a naravno, jurenje za sunčevom svjetlošću u najtoplijoj prostoriji u vašoj kući još je jedan odličan savjet za ovu zimu”, kaže glasnogovornik Garden Buildings Directa.

1. Pronađite najtopliju sobu

Prema vrtlarskim stručnjacima, najlakši način da kućne biljke ostanu na idealnoj temperaturi tijekom zime je da saznate koja je soba u domu najtoplija.

To bi trebao biti onaj prostor koji dobiva dobru razinu sunčeve svjetlosti tijekom dana, pazeći da premjestite biljke na najtoplije, najbolje osvijetljeno mjesto u prostoriji.

Foto: Pixabay

Stručnjaci također preporučuju rotiranje biljaka svakih nekoliko dana kako bi cijela biljka dobila jednaku količinu sunčeve svjetlosti.

2. Zamotavanje u foliju s mjehurićima

Još jedan jednostavan trik za održavanje topline kućnih biljaka je omotavanje slojeva folije s mjehurićima oko posude s biljkom kako bi oko biljaka bilo što više topline.

“Omot s mjehurićima učinkovit je i pristupačan način za hortikulturiste da spriječe gubitak topline tijekom hladnijih mjeseci jer se sloj zraka u mjehurićima ponaša poput dvostrukog stakla”, kažu iz Garden Buildings Directa.

3. Toplinske prostirke

Iako su malo skuplje, toplinske prostirke izvrsna su opcija za grijanje kućnih biljaka dok vrijeme postaje hladnije. Toplinske prostirke su tanke plastične ploče koje unutar sebe imaju grijaće elemente.

Prema riječima stručnjaka, prostirka je uključena u struju i površina se zagrijava. Vlasnici kućnih biljaka mogu jednostavno staviti bilo koju kućnu biljku na toplinsku prostirku kako bi im bilo toplo.

4. Na vrhu hladnjaka

Ovo se može činiti neobičnom idejom za održavanje topline biljaka – ali zapravo električni hladnjaci sami djeluju kao toplinske karte.

“Gornji dio hladnjaka često proizvodi nešto topline, pa će držanje biljaka na vrhu hladnjaka omogućiti biljkama da apsorbiraju nešto topline bez ikakvih problema i dodatnog troška. Također je dobra ideja zamotati lonce u foliju s mjehurićima jer sam gornji dio hladnjaka vjerojatno neće osigurati dovoljno topline”, preporučuju.

5. Grijalice prostora

Korištenje grijača za unutarnje prostore za biljke je skuplja ideja za održavanje biljaka na pravoj temperaturi.

Ako ih koristite, stručnjaci preporučuju da se biljke ne postavljaju izravno ispred grijača jer će im u protivnom postati prevruće.

6. Pažljivo zalijevajte sobno bilje

Foto: Pixabay

“Kućne biljke su osjetljive na pretjerano zalijevanje tijekom zimskih mjeseci, jer im nije potrebno toliko vode kao tijekom proljeća i ljeta. Očito će biljke i dalje trebati zalijevati, pogotovo ako su u vlažnoj prostoriji. Prskanje vodene magle preko biljaka pomoći će im da rastu na suhom zraku, a istovremeno izbjegavati pretjerano zalijevanje. Dobar savjet je da gurnete prst oko 5 cm duboko u tlo – ako je potpuno suho, tada treba više vode”, kažu stručnjaci.

Za vanjske biljke, stručnjaci preporučuju korištenje posteljine kao i malča za zaštitu vrtnih biljaka od bilo kakve štete od mraza. Postavljanje lagane plahte preko biljaka može spriječiti prodiranje hladnog zraka u lišće i cvijeće. “Pazite da ne ostavljate plahte cijeli dan, inače neće dobiti energiju od sunčeve svjetlosti da se pretvori u hranjive tvari”, dodali su profesionalci za vrtlarstvo.

Vrtlari bi trebali nastaviti s redovitim malčiranjem tijekom zimskih mjeseci jer to može pomoći u održavanju topline raznih biljaka i grmlja. Da biste to učinili, oko biljaka pospite gusti materijal koji će pomoći zadržati vlagu u tlu i spriječiti pojavu mraza.

Komentirajte prvi

New Report

Close