Moguće je da do sada niste čuli za mokraćnu kiselinu ili niste ozbiljnije razmišljali o tom metaboličkom spoju, osim možda o njegovoj ulozi u gihtu i bubrežnim kamencima. Iako je uloga mokraćne kiseline poznata i opisana prije više od stotinu godina, tek smo je u protekla dva desetljeća počeli promatrati kao nešto više od rizičnog čimbenika za spomenute dvije bolesti. Danas sve više otkrivamo da je visoka razina mokraćne kiseline čvrsto povezana s rizikom od prekomjerne tjelesne težine, ali i s rizicima za kardiovaskularne bolesti, povišeni krvni tlak, kognitivno propadanje, zatim s abnormalnim razinama masnoća u krvi i smrti od bilo kojeg uzroka. Uz to, mokraćna kiselina potiče proizvodnju masnog tkiva – od proširenja struka do masne jetre, čak i ako nemate prekomjernu težinu i niste pretili.
Prema dr. Perlmutteru, povišenju razine mokraćne kiseline u modernom svijetu umnogome pridonosi najjeftiniji, najobilniji sastojak – šećer fruktoza, za koji nam govore da je relativno “neopasan” jer razinu šećera u krvi ne podiže izravno, piše Živim.hr.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu