Sastojak koji svakodnevno koristimo može biti vrlo opasan po zdravlje

Autor: Poslovni.hr , 27. veljača 2023. u 08:48
Foto: Pixabay

Visokofruktozni kukuruzni sirup nije zdrav.

Moguće je da do sada niste čuli za mokraćnu kiselinu ili niste ozbiljnije razmišljali o tom metaboličkom spoju, osim možda o njegovoj ulozi u gihtu i bubrežnim kamencima. Iako je uloga mokraćne kiseline poznata i opisana prije više od stotinu godina, tek smo je u protekla dva desetljeća počeli promatrati kao nešto više od rizičnog čimbenika za spomenute dvije bolesti. Danas sve više otkrivamo da je visoka razina mokraćne kiseline čvrsto povezana s rizikom od prekomjerne tjelesne težine, ali i s rizicima za kardiovaskularne bolesti, povišeni krvni tlak, kognitivno propadanje, zatim s abnormalnim razinama masnoća u krvi i smrti od bilo kojeg uzroka. Uz to, mokraćna kiselina potiče proizvodnju masnog tkiva – od proširenja struka do masne jetre, čak i ako nemate prekomjernu težinu i niste pretili.

Prema dr. Perlmutteru, povišenju razine mokraćne kiseline u modernom svijetu umnogome pridonosi najjeftiniji, najobilniji sastojak – šećer fruktoza, za koji nam govore da je relativno “neopasan” jer razinu šećera u krvi ne podiže izravno, piše Živim.hr.

– Ne ocrnjujem fruktozu iz svježeg cjelovitog voća, već rafiniranu, visokoprocesiranu fruktozu koja dospijeva u mnogu svakodnevnu hranu, uključujući preljeve za salatu, umake, začine, pekarske proizvode, grickalice i energetske pločice, pakiranu hranu, napitke i hranu za koju i ne biste pomislili da sadrži šećer. Vjerojatno općenito znate da visokofruktozni kukuruzni sirup nije zdrav, ali možda ne uviđate koliko je taj sastojak postao sveprisutan. Dokazi proizašli iz istraživanja govore da povezanost prehrambenih šećera i pretilosti vjerojatno ponajviše proizlazi iz metaboličkih učinaka fruktoze – navodi dr. Perlmutter.

Komentirajte prvi

New Report

Close