Sa sastojcima koje već imate kod kuće možete napraviti sredstva za čišćenje, evo i kako

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2023. u 08:31
Foto: Pixabay

S obzirom na to da je zbog općeg rasta cijena dobrodošla svaka ušteda, donosimo vam neke opcije za domaća sredstva za čišćenje.

Na policama trgovina nalazi se toliko različitih proizvoda i različitih robnih marki istih proizvoda da je teško moguće isprobati sve i znati koji nam je proizvod od svih njih najkorisniji.

Mnogi od nas u svojim domovima imaju cijeli niz proizvoda za različite površine i materijale, za koje izdvajamo i popriličnu svotu novca. S obzirom na to da je zbog općeg rasta cijena dobrodošla svaka ušteda, donosimo vam neke opcije za domaća sredstva za čišćenje.

Sredstva za čišćenje podova

Ako želite da ispolirati podove kako bi oni ponovno zasjali, pokušajte to učiniti sa sodom bikarbonom.

Ako želite oprati masne mrlje na linoleumskim podovima koji nisu obloženi voskom, isprobajte s otopinom pola šalice alkoholnog octa i približno 2 litre vode. Vaš će pod izgledati blistavo čist, piše Almanac.com.

Linoleum se može održavati i vlažnim brisanjem uz pomoć otopine blagog deterdženta za svakodnevno čišćenje (nježni deterdženti s manje kemikalija, primjerice, deterdžent za pranje suđa) i vode.

Za zaštitu poda preporuča se dodati punu kapu dječjeg ulja u vodu za brisanje.

Za podove od cigle i kamena, pomiješajte jednu šalicu alkoholnog octa u približno 4 litre vode. Oribajte pod četkom i tom otopinom, a zatim isperite.

Za podove s keramičkim pločicama, pomiješajte četvrtinu šalice alkoholnog octa i približno 4 litre vode. Ovo rješenje uklanja većinu prljavštine bez ribanja.

Čišćenje mrlja s tepiha

Krv: Mrlju odmah isperite hladnom vodom ili sodom i osušite je ručnikom. Po potrebi ponoviti.

Tinta: Mrlje od tinte namočite u limunov sok.

Blatni otisci stopala: Pospite sol po blatu i pustite da se osuši prije usisavanja.

Urin: Prvo obrišite to područje ručnikom, zatim ga operite pjenom od tekućeg deterdženta za pranje posuđa i potom isperite s otopinom pola šalice octa i jedne litre tople vode. Stavite ručnike preko tog mjesta i stavite neki teret preko kako bi se upio višak vlage. Ostavite da odstoji 6 do 8 sati, a zatim uklonite ručnik, iščetkajte ponovno i pustite da se tepih potpuno osuši.

Povraćanje: Pomiješajte alkoholni ocat s vodom u omjeru 1:8. Poprskajte na mrlju i ostavite tako jednu do dvije minute. Zatim papirnatim ručnicima upijte preostali ocat dok više ne bude vlage.

Čađa: Obilno pospite područje solju. Ostavite sol da se slegne najmanje 15 minuta prije usisavanja.

Čišćenje namještaja

Pomiješajte biljno ili maslinovo ulje i limunov sok u omjeru 2:1. Nanesite i ispolirajte mekom krpom. Tako će namještaj dobro i izgledati i mirisati.

Sredstva za čišćenje stakla i prozora

Svoje domaće sredstvo za čišćenje stakla možete napraviti uz pomoć dvije žlice octa po litri vode ili dvije žlice amonijaka po litri vode. Za čišćenje brušenog stakla stavite sodu bikarbonu na vlažnu krpu i njome očistite staklo. Isperite i zatim ispolirajte mekom krpom.

Mrlje na staklu uklonite uz pomoć paste za zube. Nakon trljanja pastom, očistite mekom krpom.

Sredstva za uklanjanje masnoće

Ako vam masnoća završi na kuhinjskom podu, odmah pospite sol na to mjesto kako bi upila masnoću i spriječila mrlje.

Ako prolijete mast po drvenom podu, odmah na to mjesto stavite kockice leda ili vrlo hladnu vodu. Mast će se stvrdnuti i tada se može pažljivo ostrugati. Na kraju, ispeglajte komad tkanine ili presavijeni papirnati ručnik preko mjesta masnoće kako biste upili preostalu masnoću.

Održavanje odvoda

Tjedno ulijte kuhalo kipuće vode u odvod kako biste otopili masnoću koja se možda nakupila ili ulijte malo octa i sode bikarbone u odvod kako biste razgradili masnoću i omogućili da vaš odvod miriše svježe.

Višenamjenska sredstva za čišćenje

Otopina octa i soli odlična je za čišćenje raznih površina. Općenito za čišćenje je dobra i opcija otopine četiri žlice sode bikarbone i jedne litre tople vode. Sodu bikarbonu možete koristiti i tako da ju stavite direktno na vlažnu spužvu. Ona će očistiti i osvježiti sve površine u kuhinji i kupaoni.

Komentirajte prvi

New Report

Close