“S ‘Ostajemo di smo’ opet govorimo o aktualnim društvenim temama”

Autor: Darko Bičak , 18. veljača 2019. u 22:01
Ivan Šuvar, direktor marketinga i izvrsnosti brendova Zagrebačke pivovare/ Matija Habljak/PIXSELL

Krajem 2015. na hrvatskom tržištu bilo je oko 130 pivskih brendova, dok ih je krajem 2017. bilo više od 200, što dovoljno govori o snažnoj konkurenciji na tržištu.

Zagrebačka pivovara nedavno je ponovno predstavila spot za svoj glavni brend, Ožujsko pivo, o kojem govore i mnogi koji nemaju puno veze s marketingom, a i pivom.

Radi se o svojevrsnom "nacionalnom momentu", a kakvih je već bilo u produkciji ove tvrtke. Zašto u Zapiju inzistiraju na ovakvoj tematici te koliko je teško ovako nešto napraviti, razgovaramo s Ivanom Šuvarom, direktorom marketinga i izvrsnosti brendova Zagrebačke pivovare.

Vaša kampanja "Ostajemo di smo" je pobudila veliki interes javnosti, i to ne samo pivske i marketinške. Koja je priča, odnosno ideja iza kampanje?   
Žuja se oduvijek bavila aktualnim temama u našem društvu i oko nas. Nekad smo pričali o muškom zdravlju, nekad o našim specifičnostima, fenomenima, nekad o natalitetu, ali možda je upravo ova tema o odlasku, odnosno ostanku u Hrvatskoj najaktualnija. Mislim da smo i ovaj put uz vrhunsku produkciju, dobru dozu humora i Žujin specifični "tone of voice" pogodili i temu koja i sama pobuđuje veliki interes javnosti. Kad imate takvu kombinaciju elemenata, onda je i interes pa i uspjeh zajamčen.

Žuja se u svojim kampanjama vrlo često dotiče 'nacionalnih tema'. Zašto je to tako? 
Svjesni smo da Žuja mora biti zahvalna hrvatskom tržištu i našim potrošačima na svom sjajnom uspjehu. Pa kad je tako, onda nam je na neki način i zadatak da obrađujemo aktualne teme našeg društva. A sigurno je da je naše društvo i naše okruženje sjajna inspiracija za Žujine kampanje. To se vidi u svakoj novoj kampanji koja uvijek obrađuje nove teme, a takvih zanimljivih i važnih tema u našem je društvu pregršt. Treba ih samo prepoznati i dobro ispričati njihovu priču. 

 

200 pivskih

brendova trenutačno se nalazi na hrvatskom tržištu

Riječ je o jednoj, vjerojatno, od produkcijski najzahtjevnijoj reklami. Kako je izgledalo snimanje, na kojim lokacijama se snimalo i koliko dugo je trajala snimanje?
Naša standardna ekipa toliko je već dobra i uhodana da i uobičajene kampanje izgledaju vrhunski. A onda, kad imate zadatak producirati i snimiti dolazak Hrvata u 7. stoljeću, sigurno je svima nama, posebice redatelju i produkciji to dodatni izazov, ali i prilika da pokažemo najbolje što možemo i znamo. Nekoliko dana snimanja, stotine statista, izgradnja pravog sela, poseban make up, sve su to zanimljivosti zabilježene na ovom snimanju, pomalo jedinstvenom u Hrvatskoj i regiji.

Koliki je pritisak stalno iznova raditi na reklama koje moraju oduševiti potrošače? 
Stvarno ovo radimo s velikim guštom i potpuno iskreno, pritisak je minimalan jer Zagrebačka pivovara i sve naše kolege jako vjeruju u Žuju kao brand, s druge strane imamo sjajne, lojalne potrošače, a na kraju krajeva, naša kreativna agencija, BBDO i mi smo toliko dobro uigrani i puni povjerenja da znamo da ne može ispasti loše. Sve je u ljudima na kraju i velika zahvala cijelom, širem timu koji radi na Žuji.

Osim Žuje koja vam je izvjesno glavni brend, koliki udio vašeg marketinškog budžeta otpada na druge brendove te koja je njihova pozicija na tržištu?
Ono što Zagrebačku pivovaru čini top poslodavcem i top kompanijom su prije svega njeni ljudi, ali i široki asortiman snažnih pivskih brendova. Počevši sa Žujom, nije ništa manje zahtjevno ili manje zanimljivo raditi na Staropramenu, Stelli, Beck'su, Milleru, Coroni… sve su to top europski, ali i svjetski brendovi koji imaju sjajne platforme i komunikaciju. Staropramen je brend koji ima odlične stope rasta kroz godine, sjajno je prihvaćen u Hrvatskoj i regiji te od njega i dalje očekujemo puno. Stella, Corona, Beck's, Miller Genuine Draft su top svjetski brendovi i veliko je zadovoljstvo biti dio te globalne priče.

Koliko je marketing danas bitan za tvrtke poput Zagrebačke pivovare i u čemu se ogleda glavni izazov modernog direktora marketinga? 
Bilo bi već uobičajeno i pomalo potrošeno kad bi rekao da pratimo trendove i želje potrošača. Ali istina je da bez naših potrošača ne bi bilo ni nas, ni Žuje. Ali ono što radimo je želja da riskiramo, da plešemo po rubu pa da ga nekad i pređemo i pomaknemo granice. Jer bez rizika nema ni napretka. Radili bismo stvari kako ih radi većina i bili bismo prosječni. Svaki put izazivamo sami sebe da li je to što radimo dovoljno dobro ili ćemo s time ipak oduševiti naše potrošače i tržište. Želimo ih oduševiti i iznenaditi, a pomalo i šokirati. A najveći zadatak će biti stvarati i dalje vrhunski sadržaj i pratiti tehnologiju, razvoj svjetskog i europskog tržišta jer uz to što riskiramo moramo biti maksimalno moguće inovativni. Marketing je bitniji nego ikad prije i bit će još više važan pa nekad i presudan. Krajem 2015. na hrvatskom tržištu bilo je cca 130 pivskih brendova, dok ih je krajem 2017. bilo preko 200. Sama ta činjenica govori dovoljno koliko morate imate snažne i vrhunske brendove da biste preživjeli u tom izazovnom okruženju.

Nogometna groznica

Koliko se ovakve kampanje razlikuju od onih specijaliziranih za nogometno prvenstvo?
Ono sto povezuje takve produkcije i kampanje je činjenica da uvijek želimo izvući maksimum iz produkcije, da mogu parirati svjetskim kampanjama. Najbolji primjer su Žujini nogometni spotovi o čijoj kvaliteti i produkciji pišu svjetski mediji. Sigurno je specifično za njih da glavnim glumcima, našim nogometnim reprezentativcima, nije baš lako odglumiti desetke atraktivnih ponavljanja koje smo zamislili zajedno s redateljem i agencijom. S druge strane naši Žujini glumci imaju prilike i doprinijeti nekom idejom Žujinim spotovima i zbog toga često vidite u kampanji neki "funny twist". Ali ni njima nije baš lako roniti u moru na zimskim temperaturama ili se penjati na Velebit u laganoj odjeci dok je vani nula stupnjeva. Svaka produkcija je prilično zahtjevna i o njoj u konačnici ovisi koliko će se svidjeti našim potrošačima. I tu nema puno kompromisa.

Komentirajte prvi

New Report

Close