Proizvodi pred istekom roka: Na njima možete dosta uštedjeti, ali jesu li sigurni za naše zdravlje?

Autor: Poslovni.hr , 20. veljača 2023. u 14:25
Foto: Unsplash

Govoreći o jajima i mesu kojima ističe rok, naglašava da treba voditi računa o ambalaži, odnosno, utvrditi da je ambalaža neoštećena.

Nutricionistica Branka Mirković izjavila je u Novom danu da građani slobodno mogu kupovati namirnice kojima rok ističe uskoro, ali da strogo moraju voditi računa o tome ako se radi o kvarljivim proizvodima, odnosnu mesu i mliječnim prerađevinama – te namirnice treba upotrijebiti odmah, a ne držati ih u frižideru.

“Treba voditi računa, ali treba i koristiti sniženja”, istaknula je.

Podsjetimo, namirnice pred istek roka u većini supermarketa mogu se kupiti na popustima od 30 do 50 posto. Na akciji su i lako kvarljivi proizvodi, mlijeko, sirevi, jaja, meso i namazi. Na što treba obratiti pažnju prilikom kupnje i koliko je sigurno takve namirnice čuvati i konzumirati po isteku roka, piše N1.

„Treba biti pažljiv kod proizvoda koji imaju kratak rok trajanja. Pričam o mljevenim proizvodima, mljevenom i sječenom mesu. To meso treba odmah upotrijebiti. Stavljanjem u zamrzivač nećete spriječiti da opadne nutritivna vrijednost. Preporuka je da se hrana ne baca. Iskoristite sniženja i odmah je upotrijebite“, napomenula je Mirković.

Govoreći o jajima i mesu kojima ističe rok, naglašava da treba voditi računa o ambalaži, odnosno, utvrditi da je ambalaža neoštećena.

„Ako je ambalaža neoštećena, slobodno je možete staviti u firžider ili je koristiti za tjedan ili 10 dana. Nije za čuvanje, zamrzavanje i korištenje za šest mjeseci“, navela je ona.

Komentirajte prvi

New Report

Close