Pripazite, ovo su lijekovi zbog kojih možete dobiti na kilaži

Autor: Poslovni.hr , 26. kolovoz 2022. u 08:27
Foto: pixabay

Svi lijekovi imaju različite nuspojave, uključujući neke koji mogu dovesti do debljanja

Ako ste u posljednje vrijeme primijetili nakupljanje kilograma, ‘krivac’ bi mogao biti neki od lijekova koje možda pijete, prenosi Best life.

“Svi lijekovi imaju različite nuspojave, uključujući neke koji mogu dovesti do debljanja”, kaže Shaili Gandhi, potpredsjednica farmacije u SingleCareu.

“Uvijek je važno razgovarati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom o novom lijeku i njegovim nuspojavama kako biste razumjeli kako on potencijalno može utjecati na vas”, dodala je.

Ako vam je liječnik propisao neki lijek, nemojte ga prestati piti na svoju ruku. No, uvijek sa svojim liječnikom možete razgovarati o onom što vas brine, pa tako i o nuspojavama.

“Ako imate određeno stanje zbog kojeg bi se debljanje moglo negativno odraziti na vaše zdravlje, razgovarajte s liječnikom kako biste saznali je li dostupna neka druga opcija”, savjetuje Gandhi.

U nastavku donosimo popis nekih od lijekova koji mogu uzrokovati debljanje.

Beta-blokatori

Beta-blokatori najčešće se propisuju osoba koje imaju visok krvni pritisak i srčane probleme, ali i za liječenje migrene, anksioznosti i glaukoma. Osobe koje uzimaju beta-blokatore mogu dobiti između dva i tri kilograma, navodi klinika Mayo.

Dodaju da ako uzimate beta-blokatore zbog srčanih problema i nakupite više kilograma, to bi mogao biti znak da se nakuplja tekućina, a zbog toga biste obvezno trebali kontaktirati liječnika.

“Vaš liječnik može vam pomoći odrediti je li debljanje posljedica nakupljanja tekućine koje se može pojaviti kod zatajenja srca”, pišu.

Inzulin

Osobe koje imaju dijabetes svakodnevno uzimaju inzulin, a to može lakše pretvarati šećer u mast ako pretjerate s slatkišima. Budući da uzimanje lijeka u ovom slučaju nije izborno, pazite da ograničite slatku hranu i piće ako se ne želite udebljati.

Kortikosteroidi

Kortikosteroidi su lijekovi koji pomažu kod smanjenja upala, a mogu uzrokovati debljanje jer dok ih uzima, osoba ima povećani apetit te može doći i do zadržavanja tekućine.

Što je veća doza steroida i što se dulje uzima, veća je vjerojatnost da će se osoba udebljati. Ako ih uzimate nekoliko dana ili samo nekoliko tjedana, obično se ne jave značajne nuspojave. Dobra vijesti je da se težina obično smanji unutar šest mjeseci do godinu dana nakon prestanka uzimanja lijekova.

Lijekovi protiv napadaja

Osobe s epilepsijom ili sličnim stanjima mogu imati povećani apetit ako uzimaju lijekove kao što su gabapentin, pregabalin i vigabatrin. Ako pacijent uzima jedan od ovih lijekova, može primijetiti da se počinje debljati. Ako pacijentu ne odgovara lijek, trebao bi razgovarati sa svojim liječnikom o prelasku na lijekove za epilepsiju koji su povezani s gubitkom težine ili su neutralni kad je u pitanju težina.

Antipsihotici

Antipsihotici se obično koriste za liječenje shizofrenije i bipolarnog poremećaja, a jedna od nuspojava koju mogu imati jest debljanje. Olanzapine je jedan od antipsihotika koji može uzrokovati debljanje, a lurasidon i ziprasidon su među onima za koje se smatra da imaju manju vjerojatnosti dovesti do debljanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close