Jedan od najgorljivijih promicatelja i fanova batate na hrvatskoj gastronomskoj sceni je Branko Ognjenović, izbornik hrvatske kuharske reprezentacije i šef kuhinje u zagrebačkom restoranu Bon Appetit. Chef Branko tvrdi kako iznimno cijeni batatu zbog njene široke mogućnosti primjene u gastronomiji. “Koristim lišće, korijen i pravim brašno od batate. Najveći izazov mi je je njihov slatkasti okus, volim ga kombinirati s mesnim jelima, pa čak i s ribom. Rezultati su odlični”, objašnjava Ognjenović. Dodaje kako ima iznimno široku upotrebu u kulinarstvu jer se od nje mogu praviti mnoga jela – od čipsa do kolača. Koristi i griz od batate za pravljenje njoka, jer mu daje veliku mogućnost kreacije. “Peče se kraće nego obični krumpir te se mora paziti da se ne prepeče, no jednostavno ga je umotati u pancetu i ispeći na roštilju, a i posuti po salati”, nadodaje Ognjenović.
Povijest duga 10.000 godina
Slatki krumpir vrlo je hranjiva namirnica, jednostavna za pripremu, odličnog okusa i iznimno upotrebljiva na bilo kojem jelovniku. Ipak, podcijenjen je i zanemaren. Domovina slatkog krumpira je Srednja Amerika i jedna je od čovjeku najranije poznatih vrsta povrća. Ljudi su ih jeli još u prapovijesti, o čemu svjedoče ostaci slatkog krumpira od prije deset tisuća godina pronađeni u špiljama Perua. Američki Indijanci iz Louisiane uzgajali su ga još 1540-ih. Na svom prvom putovanju u “Zapadnu Indiju” Kristofor Kolumbo otkrio je različite namirnice koje je nosio u Španjolsku, a među njima bila je i batata. Uskoro nakon toga Španjolci su je izvozili u Europu, mnogogdje je slatki krumpir postao nezaobilazan dio prehrane. Danas su glavni proizvođači batate Kina, Indonezija, Vijetnam, Japan, Indija i Uganda. Izgled slatkog krumpira razlikuje se od podvrste do podvrste, ali dvije najčešće su žuti, koji je suši, s korom bež boje, i narančasti, u kojem ima više vode, koji je slađi i s crvenkastom korom. U kulinarstvu se koriste mladi listovi, vršci biljke i zadebljanja korijena koja se često pogreškom nazivaju gomoljima.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu