Konferencija o maslinovu ulju i zdravlju, koja se već šestu godinu održava u Grožnjanu, ove godine je osim na zdravlje naglasak stavila i na gastronomiju. “Osim što je zdravo, maslinovo ulje je i ukusno“, moglo bi se uzeti i kao moto okupljanja stotinjak hrvatskih novinara, znanstvenika, liječnika i nutricionista koji se svake godine u listopadu okupe u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva i Zbora novinara koji prate zdravstvo, medicinu i zaštitu okoliša.Zdravstvene prednosti maslinova ulja vrlo su dobro poznate od davnina, no kirurg doc. dr. Mario Glavaš ide još dalje i smatra da bi se zbog njegovih povoljnih svojstava trebalo s odobrenjem Ministarstva zdravstva deklarirati kao “ulje s ljekovitim svojstvima“. Naime, u to se i sam uvjerio tijekom gotovo 30 godina liječenja pacijenata s različitim bolestima. Ljekovite tvari, među kojima su najznačajniji polifenoli, a o kojima je govorila prof. Dr. Jasminka Giacometti, čine maslinovo ulje “idealnom masnoćom“. Ili kako je slikovito objasnila ova profesorica na riječkom sveučilištu: “Biljke su proizvele polifenole da ih zaštite, a ljudi su to iskoristili kako bi sebe zaštitili.”
Predrasude u kuhinji
Dr. sc. Donatella Verbanac održala je vrlo zanimljivo predavanje o predrasudama koje prate maslinovo ulje u kuhinji. Uobičajena predrasuda da maslinovo ulje nije zdravo ako se upotrebljava za kuhanje, prženje ili pečenje posve je pogrešna. Naime, kuhanjem i prženjem “gube se neki biofenoli, hlapivi alkoholi i esteri i mijenja se miris, ali se nutritivna vrijednost ne mijenja“. Štoviše, probavljivost maslinova ulje ne mijenja se čak i ako se više puta uzastopce upotrebljava za prženje! Osim toga, kako je objasnila dr. Verbanac, maslinovo ulje u sebi sadrži stabilizatore koji štite hranu od gubitka hranjivih tvari prilikom kuhanja budući da takvo ulje “hranu samo obloži, a ne penetrira u nju pa jedemo manje masnu hranu“.“Ulja jačeg okusa i mirisa mogu biti korištena za prženje i pečenje riba i mesa, a ulja blažeg okusa i voćnog mirisa mogu se upotrebljavati za salate i dodavanje na već gotova jela ili se koristiti u pripremanju slastica“, rekla je dr. sc. Donatella Verbanac i promovirala kolače s maslinovim uljem obitelji Vukšić iz Solina, a u čijoj je pripremi kao znanstvenica i sama sudjelovala.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu