Poznata istarska vinarija proslavila 20. rođendan i predstavila novo veliko vino iz berbe 2019.

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2023. u 15:50
Foto: Vinarija Benvenuti

Opredijelili su se za uzgoj tradicionalnih sorata Motovunštine, malvazije istarske, terana i muškata bijelog, a danas, dvadeset godina kasnije, smatraju da su dosegli sve tada zacrtane ciljeve.

Albert i Nikola Benvenuti, vlasnici vinarije Benvenuti, predstavili su u četvrtak  uzvanicima u restoranu Mano2 u Zagrebu, novo godište single vineyard terana Santa Elisabetta i proslavili 20. rođendan obiteljskog brenda.

Prije dvadeset godina proizvedeno je prvo vino vinarije Benvenuti. Radilo se o malvaziji iz berbe 2003. i taj je događaj u obitelji zabilježen kao početak djelovanja njihove obiteljske vinarije. Vinarija je postojala i ranije, jer se u njoj vino proizvodilo od 1946. kada su zasađeni prvi obiteljski vinogradi u okolici rodnog Kaldira, međutim vino se prodavalo samo lokalno, a obitelj se bavila i drugim djelatnostima.

Od 2003. braća Albert i Nikola Benvenuti posvećuju se isključivo proizvodnji i prodaji vina i uvode obiteljski brend na tržište. Opredijelili su se za uzgoj tradicionalnih sorata Motovunštine, malvazije istarske, terana i muškata bijelog, a danas, dvadeset godina kasnije, smatraju da su dosegli sve tada zacrtane ciljeve.

Naime, vina od sve tri sorte kojima su se odlučili baviti, danas su prepoznata kao uzorni primjerci svoje sorte i autentični predstavnici motovunskog terroira. Potvrđuju to najviša priznanja na internacionalnim natjecanjima poput Decantera i IWC-a i na domaćoj Vinistri, poput platinastih i zlatnih medalja, pa trofeja najboljih vina regije, a koje su osvojili sa svim svojim tipovima vina.

Santa Elisabetta iz 2019. je jubilarno peto izdanje ovog vina, a tijekom pet godina je osvojila interes brojnih poštovatelja vina i izrasla u jedno od najtraženijih hrvatskih vina uopće. Njena specifičnost je da dolazi s istoimenog položaja s nadmorske visine od 330 metara, okruženog šumama i brdima, na terasastoj padini, izloženog cjelodnevnom suncu, na takozvanoj bijeloj zemlji, ocjeditoj i siromašnoj, zatim smještenog visoko iznad ranih jutarnjih magli i niskih oblaka, s hladnim gorskim noćima i vrućim ljetnim danima. Uvjeti su to u kojima teran daje najbolje rezultate i zbog čega je upravo taj položaj odabran za single vineyard vino vinarije Benvenuti. Berba iz 2019. nije razočarala i pružila je više nego izvrsnu kvalitetu grožđa koja je dodatnom strogom selekcijom i prethodnim zelenim berbama osigurala najvišu razinu kvalitete.

Na predstavljanju novog izdanja Santa Elisabette predstavljena su i druga vina iz portfelja vinarije. Malvazija i Rosé iz 2022., zatim Livio Benvenuti Malvazija iz 2021., pa cuveé Caldierosso 2021., Teran Livio Benvenuti iz 2019., jedan arhivski Teran Anno Domini iz 2012., i na kraju drugo single vineyard vino vinarije, San Salvatore Muškat 2018., koji je ujedno najnagrađivanije desertno vino Hrvatske na relevantnim internacionalnim natjecanjima. Predstavljanje vina su upotpunila jela koja je osmislio chef restorana Mano2 Hrvoje Kroflin, a s vinima ih idealno spojio glavni sommelier Marko Rundek.

O vinima su tijekom večeri govorili sommelier restorana Nebo by Deni Srdoč, Tomislav Mikinac, zatim spomenuti Marko Rundek, pa proslavljeni sommelierski prvak Sandi Paris, gastro i vinski kritičar Davor Butković, sommelierska prvakinja i vlasnica restorana Plavi podrum, Danijela Kramarić i vinski novinar i kritičar Saša Špiranec, a cijeli program je vodio Hrvoje Petrić, cijenjeni gastro konzultant.

Komentirajte prvi

New Report

Close