Čarobni prah kojeg ima u svakom domu uklonit će tvrdokorne mrlje bez tragova i ogrebotina

Autor: Poslovni.hr , 31. srpanj 2022. u 09:22
Foto: Pixabay

Soda bikarbona može djelovati na otapanje organskih spojeva kao što su prljavština i masnoća.

Soda bikarbona, tradicionalno se koristi kao sredstvo za dizanje peciva. Međutim, bijeli prah se također može koristiti za čišćenje brojnih područja oko vašeg doma, piše Express.

Soda bikarbona je dobra za čišćenje jer je alkalna, iako je njen pH samo malo viši od neutralnog. Kao baza, soda bikarbona može djelovati na otapanje organskih spojeva kao što su prljavština i masnoća.

Mineralna struktura svake čestice sode bikarbone tada djeluje kao nježni abraziv, što znači da može ukloniti teške mrlje bez ostavljanja ogrebotina na mnogim površinama. Soda bikarbona se također može koristiti u kombinaciji s alkoholnim octom, stvarajući reakciju koja može probiti masnoću i druge naslage.

Odčepljuje sudopere

Prema stručnjacima iz The Spruce, soda bikarbona, alkoholni ocat i vruća voda mogu biti brzo rješenje za uklanjanje začepljenja.

“Očistite odvod sodom bikarbonom čim primijetite da voda sporo otječe. Možete koristiti ovaj postupak kao redovitu metodu održavanja vaših odvoda”, kažu iz Sprucea.

Foto: Unsplash

S druge strane na svom blogu BrenDid, stručnjakinja za ekološko čišćenje Bren nazvala je ovaj trik “neučinkovitim”.

Za one koji žele sami isprobati trik, morat ćete započeti s kipućom vodom. Zatim ulijte kipuću vodu i sredstvo za pranje posuđa u odvod. Prema The Spruceu, sredstvo za pranje posuđa pomoći će u otpuštanju začepljenja.

Zatim ulijte jednu šalicu sode bikarbone u odvod. Možete koristiti mjernu posudu ili lijevak kako biste olakšali ovaj korak.Zatim dodajte šalicu alkoholnog octa. U ovom trenutku možete čuti zvučnu reakciju dok se soda bikarbona i ocat miješaju.Kad se slegne, isperite ostatke s još vruće vode.

“Ako ne otječe, ponovite prethodne korake. Ako niste nedavno očistili odvod, možda ćete morati ponoviti ispiranje sodom bikarbonom barem dvaput.”, kažu iz Sprucea.

Čisti perilicu posuđa

S vremenom se vaša perilica posuđa može suočiti s nakupljanjem kamenca i prljavštine zbog čega će raditi manje učinkovito. Za čišćenje dodajte dvije šalice alkoholnog octa u čistu zdjelu ili mjernu posudu koja se može prati u perilici posuđa i stavite je na gornju policu u perilici posuđa. Ocat može pomoći u uklanjanju kamenca koji se zadržao u vašoj perilici posuđa.

Foto: Unsplash

Zatim pokrenite perilicu posuđa kroz ciklus čišćenja bez deterdženta, a mirise možete eliminirati i sodom bikarbonom. Jednostavno ga pospite po dnu perilice posuđa i zatim uključite.

Uklonite mirise iz hladnjaka

Vaš hladnjak može sakupiti brojne mirise tijekom vremena, ali soda bikarbona ih može upiti preko noći.
Sve što trebate učiniti je uzeti malu posudu ili zdjelicu i dodati malo sode bikarbone.

Stavite to nepokriveno u hladnjak i ostavite preko noći da djeluje. Soda bikarbona ima svojstva upijanja mirisa i tako će se riješiti svih dugotrajnih mirisa.

Čini vrata tuš kabine sjajnijima

Pasta od sode bikarbone u kombinaciji s octom može učiniti da vrata tuš kabine blistaju. Započnite miješanjem pola šalice sode bikarbone s dovoljno vode da dobijete gustu pastu.

Foto: Unsplash

Utrljajte pastu na vrata tuš kabine, rukom ili neabrazivnom spužvom. Zatim isperite pastu alkoholnim octom. Na kraju isperite čistom vodom i ispolirajte mekom krpom od mikrovlakana.

Rješava zapečene prljavštine

Bilo da imate tavu koja je predugo stajala ili vaša pećnica pati od naslaga zapečene masnoće, soda bikarbona mogla bi biti rješenje.

Foto: Unsplash

Počnite tako da ćete navlažiti zahvaćeno područje vrućom vodom, zatim pospite malo sode bikarbone kako biste osigurali da je sva prljavština pokrivena.

Ostavite pola sata prije nego što ga izribate. Soda bikarbona pomoći će vam da s lakoćom uklonite prljavštinu. Za dodatno pojačanje poprskajte mješavinom vode i alkoholnog octa dok soda bikarbona odstoji.

Komentirajte prvi

New Report

Close