Glavni saveznik protiv prehlade: Ovo zeleno povrće je najbolji saveznik za jačanje vašeg imuniteta

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2022. u 11:08
Foto: Pixabay

Kada tražite rješenja koja bi vam pomogla u sprječavanju bolesti, dodavanje više namirnica za jačanje imuniteta u vašu prehranu jedan je od pristupa za poboljšanje vašeg zdravlja.

Sezona prehlade i gripe službeno je pred nama. Kako se vrijeme mijenja i naša se tijela pokušavaju prilagoditi novim temperaturama, a naš bi imunološki sustav mogao početi slabiti. Kada tražite rješenja koja bi vam pomogla u sprječavanju bolesti, dodavanje više namirnica za jačanje imuniteta u vašu prehranu jedan je od pristupa za poboljšanje vašeg zdravlja, piše Eatthis.

Lisnato povrće jedna je od onih namirnica koje mogu podržati obranu vašeg tijela. I premda su jesen i zima najbolja godišnja doba u kojima treba biti posebno oprezan u pogledu stanja svog imunološkog sustava, lisnato povrće može ojačati vaše zdravlje svih 365 dana u godini.

Foto: Unsplash

Prema Lauren Manaker, dijetetičarki i autorici knjiga The First Time Mom’s Pregnancy Cookbook and Fueling Male Fertility, sve varijante zelenog lišća pružaju neku vrstu zdravstvene koristi.

“Svako lisnato zeleno će vašoj prehrani osigurati vitamine, minerale, vlakna i druge ključne hranjive tvari”, rekao je Manaker.

Međutim, kada je u pitanju vaš imunološki sustav, postoji jedno posebno zeleno lišće koje se ističe iznad ostalih. “Bez obzira koje zeleno lišće odabrali, uključiti ga više u svoju prehranu vjerojatno je dobra ideja, pod pretpostavkom da nemate neko zdravstveno stanje koje zahtijeva od vas da ograničite ovu vrstu hrane. Ali među svim zelenim povrćem, moj omiljeni izbor je kelj”, nastavlja Manaker.

Kako vitamini i hranjivi sastojci kelja podržavaju vaš imunološki sustav

Ono što kelj čini najboljim zelenim lišćem za vaš imunološki sustav je činjenica da je prepun vitamina i minerala koji su ključni za jačanje vašeg imunološkog zdravlja.

Foto: Pixabay

“Kada nemate odgovarajuće razine hranjivih tvari za potporu imuniteta, vaše tijelo možda neće moći ispravno raditi, što može dovesti do pogoršanja vašeg imunološkog zdravlja. Svo lisnato povrće pružit će dodatnu količinu hranjivih tvari. A među svim opcijama, kelj je onaj koji je nevjerojatno bogat hranjivim tvarima”, objašnjava Manaker.

Kelj sadrži dvije bitne hranjive tvari koje mogu pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava: vitamine A i C. Vitamin A odličan je za održavanje zdrave kože. Kao najveći organ u ljudskom tijelu, vaša koža je dovoljno jaka da zaštiti vaše tijelo od vanjskih čimbenika koji mogu dovesti do bolesti, poput bakterija i kemikalija.

Foto: Unsplash

“Vitamin A može igrati ulogu u potpori imunološkog sustava i pomaganju tijelu u borbi protiv infekcije kroz promicanje zdravlja kože. Budući da koža djeluje kao barijera od vanjskog svijeta, održavanje zdravlja kože pod kontrolom ključno je kada želimo ojačati naš imunitet”, kaže Manaker.

Kako objašnjava, vitamin A također može imati protuupalne učinke na tijelo i ključan je za integritet sloja sluzi u vašim dišnim putevima i crijevima.

“Neki podaci upućuju na to da uzimanje više vitamina C može pomoći u potpori imuniteta”, kaže Manaker. Ona dio ovog zdravog utjecaja pripisuje sposobnosti vitamina C da stimulira stvaranje antitijela, proteina koji vaš imunološki sustav koristi za ciljanje i napad na strane objekte u vašem tijelu, uključujući viruse i bakterije.

Foto: Pixabay

Zajedno s vitaminima A i C, kelj sadrži vlakna, hranjivu tvar koja također može pružiti dobrobiti za jačanje zdravlja koje štite i poboljšavaju vaš imunološki sustav.

“Kelj također sadrži vlakna, hranjivu tvar koja podržava zdravlje crijeva. A budući da su zdrava crijeva povezana sa zdravim imunološkim sustavom, uključivanje hrane s vlaknima poput kelja u vašu prehranu može biti fantastičan korak za jačanje imuniteta”, kaže Manaker.

Kako u svoju prehranu uvrstiti više kelja

Sada kada ste bolje razumjeli nevjerojatnu moć kelja u jačanju imuniteta, vjerojatno se pitate kako najbolje uključiti ovo zeleno lišće u svoju prehranu. Iako postoji mnogo recepata za pripremanje ovog povrća zemljanog okusa, Manaker je podijelila i neke kreativne preporuke.

“Da biste uključili više kelja u svoju prehranu, možete dodati šaku u svoj smoothie, pirjati ga s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i češnjaka za jednostavan prilog ili ispeći listove za hrskavi čips”, savjetuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close