Ovo su najopasnije stvari koje možete činiti u automobilu

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2022. u 10:28
Foto: pixabay

Najbolji način da ostanemo sigurni je da se zapitamo što radimo krivo.

Većina prometnih nesreća uzrokovana je ljudskom pogreškom pa ih je u potpunosti moguće spriječiti. Svi mi s vremenom razvijemo loše navike za volanom, poput prebrze vožnje ili jedenja u vožnji. Najbolji način da ostanemo sigurni je da se zapitamo što radimo krivo.

Vožnja sa slušalicama

Ako je radio u vašem automobilu pokvaren ili ga uopće nema, slušanje glazbe kroz slušalice može zvučati kao privlačna alternativa vožnji u tišini.

Nije. Odvaja vas od vanjskog svijeta. Možda nećete čuti kako netko trubi ili motocikl koji će vam proći kroz mrtvi kut.

Vožnja u pijanom stanju

Gotovo 30 ljudi u Sjedinjenim Državama svaki dan pogine u nesrećama uzrokovanim vožnjom u pijanom stanju. Iako se nesreće događaju, te se smrti u potpunosti mogu spriječiti.

Učinci vožnje u pijanom stanju su dokazani i dobro poznati, a rješenje ne može biti jednostavnije: Ako vozite, nemojte piti. Ako pijete, nemojte voziti.

“Napušena” vožnja

Rekreacijska marihuana legalna je u sve većem broju država, ali to ne znači da je vožnja nakon potezanja dima sigurna. Vožnja pod drogom jednako je opasna i jednako protuzakonita kao i vožnja u pijanom stanju, no istraživanje agencije AAA pokazuje da je 14,8 milijuna vozača izvijestilo da je sjelo za volan u roku od jednog sata nakon konzumiranja marihuane.

Ista je studija pokazala da gotovo 70 posto Amerikanaca misli da je malo vjerojatno da će biti uhvaćeni ako voze napušeni. Oni su u krivu.

Vožnja u pospanom stanju

Godine 2018. Zaklada AAA za sigurnost u prometu objavila je da 9,5 posto nesreća uključuje pospane vozače.

Istraživači su zaključili da je vožnja nakon pet sati sna jednako opasna kao vožnja u pijanom stanju. “Jedini protuotrov za pospanost je san”, istaknuo je AAA.

Vožnja bez sigurnosnog pojasa

Nikada nije dobra ideja voziti se bez sigurnosnog pojasa. Vožnja bez pojasa još je opasnija u najnovijem modelu automobila opremljenom zračnim jastucima.

Ako se sudarite, bit ćete izbačeni prema upravljaču dok se zračni jastuk aktivira u suprotnom smjeru. To nije sjajan recept za preživljavanje, piše MSN.

Komentirajte prvi

New Report

Close