Ovo povrće štiti od mnogih bolesti, a djeluje čak i protiv depresije

Autor: Poslovni.hr , 22. srpanj 2022. u 10:23
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ovo povrće također zbog visoke koncentracije karotenoida luteina i zeaksantina štiti oči od makularne degeneracije, koja je glavni uzrok sljepoće u odraslih.

Nema mnogo povrća koje se može vidjeti u toliko različitih jarkih boja kao paprike. Ima ih svijetlozelenih, tamnozelenih, žutih, blijedožućkastih, narančastih, crvenih, zeleno-crvenih, ljubičastih, smeđih, a taj spektar atraktivnih boja nije ugodan samo oku. Ovo povrće služi cijelom organizmu. Paprike su bogate mnogim hranjivim tvarima, izuzetno su snažan čuvar zdravlja i borac protiv mnogih bolesti, piše Živim.hr.

Premda su u današnje vrijeme paprike dostupne cijele godine, ljeto je njihova prava sezona dozrijevanja i tada su najboljeg okusa i sadrže najviše hranjivih tvari. Najzdravije i najpunijeg okusa su one jarkih i živih boja, koža im treba biti čvrsta i kompaktna, a stabljika zelena – to je znak da su svježe. Stoga prilikom kupnje treba obratiti pažnju na to da nisu smežurane i da nemaju mekane dijelove ili druga oštećenja. Koliko god je moguće, birajte paprike koje nisu kemijski tretirane kako biste uz užitak okusa svome tijelu osigurali i sigurnu porciju zdravlja.

Protiv depresije

Sastojci paprike na naš organizam djeluju kao učinkovit antidepresiv i štite od posljedica stresa, ublažavaju nesanicu, loše raspoloženje i bezvoljnost.

Paprika je cijenjeno povrće, može se koristiti svježa, osušena ili konzervirana, u svakom obliku vrlo je korisna za organizam, a popis bolesti na koje djeluje podulji je. Ipak, najbolja je i najzdravija svježa, termički neobrađena, a ljekovitim se smatra njezin mesnati dio. Karotenoidi koji su zaslužni za žarke boje paprika organizmu pružaju snažnu zaštitu od oksidativnih oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Istraživanjima je dokazano da likopen i beta-kriptoksantin iz paprika poboljšavaju zdravlje srca i pluća, dok lutein i zeaksantin čuvaju zdravlje očiju. Izvanredan su izvor vitamina C pa se zbog njegove velike koncentracije preporučuju kao obavezan dodatak prehrani za jačanje imuniteta. Zahvaljujući obilju vitamina C, ali i beta-karotenu mogu pružiti kvalitetnu zaštitu od razvoja očne mrene. Istraživanja su pokazala da osobe koje su jele veće količine povrća, uključujući paprike, imaju znatno manji rizik od razvoja sive mrene. Ovo povrće također zbog visoke koncentracije karotenoida luteina i zeaksantina štiti oči od makularne degeneracije, koja je glavni uzrok sljepoće u odraslih.

Komentirajte prvi

New Report

Close