Popularno i mnogima omiljeno piće jako šteti jetri

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2023. u 12:04
Foto: Unsplash

Nealkoholna masna jetra može prouzrokovati cirozu jetre, ali i benignije probleme poput povećane jetre, što svakako prouzrokuje bolove.

Jetra je izuzetno važan organ, a služi za filtriranje štetnih tvari iz organizma. Bez jetre ne bismo mogli živjeti i funkcionirati i zato je jako važno da brinete o njenom zdravlju, piše B92.

Kada neko spomene problem s jetrom, ili cirozu, vjerojatno pomislite na problem s alkoholizmom. Međutim, prema novom istraživanju stručnjaka s Medicinskog fakulteta Boston jedno izuzetno popularno piće, mnogo više će naškoditi ovom važnom organu.

Za razliku od alkohola, za zaslađena gazirana pića ne postoji minimalna starost za konzumiranje, a radi se o pićima koja, prema novom istraživanju, uzrokuju više štete na jetri.

Zaključak su donijeli stručnjaci s Bostona, a on je objavljen u časopisu ”Clinical Gastroenterology and Hepatology”. Oni su promatrali sudionike starosti od 2002. godine prosječne starosti od 63 i 48 godina. Nešto malo više od polovine bile su žene.

Gazirana pića

Volonteri su prijavljivali koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je česta pojava nealkoholnog steatohepatitisa, odnosno masne jetre.

Nealkoholna masna jetra može prouzrokovati cirozu jetre, ali i benignije probleme poput povećane jetre, što svakako prouzrokuje bolove.

Nealkoholni steatohepatitis može se spriječiti izbacivanjem zaslađenih pića iz prehrane. Učestalim konzumiranjem se smatra sve između jednom i više puta dnevno do jednom i više puta tjedno.

Komentirajte prvi

New Report

Close