Ovo nikako ne naručujte u kafićima: Mnogi to piju, a puno je bakterija

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2023. u 10:38
Foto: Unsplash

Istraživanje nije jasno otkrilo izvor ovih bakterija.

Kad sljedeći put zatražite neko piće s ledom u kafiću, razmislite dobro je li to baš pametna ideja. Led u kafićima i restoranima brze hrane u novom se istraživanju pokazao kao pravo leglo bakterija, jer ih u prosjeku ima više nego voda u WC školjci, što je posljedica rjeđeg čišćenja ledomata.

Iako nijedan od uzoraka nije predstavljao prijetnju za zdravlje, britanski državni laboratoriji koji su provele ispitivanje uzoraka ipak se slažu da se radi o priličnom riziku za zdravlje, piše B92.

Jedno istraživanje je također pokazalo da se u piću koje svi naručujemo krije najviše bakterija, a to je čaša vode ili gazirani sok s kriškom limuna. Istraživači su testirali 76 krišaka limuna iz 21 restorana i otkrili su da je 70 posto, odnosno 53 kriški zaraženo bakterijama.

Iako ovo nije najobuhvatnije istraživanje na ovu temu i sami možete primijetiti da je kriška limuna koju dobivate u čaši već unaprijed isječena, a da se te kriške drže u plastičnim posudama na sobnoj temperaturi što je idealno okruženje za bakterije.

Istraživanje nije jasno otkrilo izvor ovih bakterija, ali je otkrilo da ove bakterije ne mogu preživjeti i razmnožavati se u alkoholnim pićima.

Komentirajte prvi

New Report

Close