Ovo je jedini način da se spriječi velika nestašica maslaca

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2022. u 10:00
Foto: Pixabay

Prema The Wall Street Journalu, nedostatak radne snage i problemi s proizvodnjom mlijeka u SAD-u pridonijeli su smanjenoj ponudi maslaca, zbog čega su cijene skočile u nebo.

S obzirom na to da se blagdani brzo približavaju, vjerojatno razmišljate o jelima koje ćete pripremiti, ali ako bilo koji od vaših prepoznatljivih recepata zahtijeva maslac, trebali biste obratiti posebnu pozornost jer bi potencijalna nestašica mogla dovesti do manje dostupnosti ove namirnice u trgovinama. Srećom, dužnosnici kažu da postoji nešto što sada možete učiniti kako biste zadržali maslac na stolu – i u vašem pire krumpiru.

Tijekom pandemije COVID-19 nestašice su bile uobičajena pojava, a danas prenapuhane cijene već mjesecima muče potrošače. Maslac je, konkretno, doživio porast od 26,6 posto od rujna 2021. do rujna 2022., izvijestio je Time, pozivajući se na podatke Ureda za radnu statistiku Ministarstva rada SAD-a, piše Bestlifeonline.

Prema The Wall Street Journalu, nedostatak radne snage i problemi s proizvodnjom mlijeka u SAD-u pridonijeli su smanjenoj ponudi maslaca, zbog čega su cijene skočile u nebo, a podaci američkog Ministarstva poljoprivrede pokazuju da su zalihe maslaca u hladnjačama na najnižim razinama od 2019. Matt Herrick, viši potpredsjednik i glasnogovornik Međunarodnog udruženja mliječne hrane, naveo je probleme opskrbnog lanca povezane s ratom u Ukrajini, kao i veće troškove za hranu za krave i radnu snagu u mliječnoj industriji, kao ključne razloge problema.

Iako se ovo može činiti zastrašujućim i nedostatak maslaca sigurno bi ugrozio nadolazeće svečanosti – dužnosnici kažu da je paničarenje zapravo najgora stvar koju potrošači mogu učiniti. Kao i kod toaletnog papira, panična kupnja je ono što bi moglo potaknuti veliku nestašicu maslaca, rekao je Herrick za Time. Kao rezultat toga, kupci mogu kupiti više proizvoda nego što im je zapravo potrebno, skladišteći ga kako bi izbjegli mogućnost da ostanu bez proizvoda.

“Ali kupnja i gomilanje više maslaca nego što vam je potrebno moglo bi dovesti do toga da nestašica postane “proročanstvo koje se ispunilo. Kada odete u trgovinu, i dalje ima maslaca, ali vidimo i da cijene rastu”, rekao je Herrick.

Dakle, ako ste u iskušenju da nagomilate maslac kako biste imali za sve svoje recepte za kolačiće ili puretinu, službenici vas mole da odolite tome jer bi se situacija uskoro mogla popraviti.

Stručnjaci su za Time rekli da bi maslac trebao biti dostupan tijekom cijele blagdanske sezone,ali ako panična kupnja ne postane problem. Zapravo, čini se da se situacija popravlja, budući da je proizvodnja maslaca u porastu, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. Proizvodnja mlijeka i dostupnost vrhnja također rastu, što bi moglo dovesti do stabilizacije cijena u budućnosti.

Zasad ćete, međutim, morati izdvojiti nešto više za maslac, rekao je za Time Peter Vitaliano, glavni ekonomist Nacionalne federacije proizvođača mlijeka. “Kakva god da će situacija s nestašicom biti, sada smo na vrhuncu. Cijene će padati kako budemo prolazili kroz ovu i u novu godinu”, rekao je Vitaliano.

Komentirajte prvi

New Report

Close