Ovim proizvodom možete očistiti cijelu kuću, a sigurno ga već imate u kuhinji

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2022. u 09:13
Foto: Pixabay

Postoje mnoga područja u kući koja on može učinkovito i brzo očistiti.

Već ste zasigurno čuli da je alkoholni ocat jedan od najboljih proizvoda za čišćenje doma, a zaista postoje mnoga područja u kući koja on može učinkovito i brzo očistiti. Pogodan je za redovito čišćenje gdje će brzo prskanje razrijeđenom otopinom octa pomoći u sprječavanju nakupljanja mrlja, prljavštine i čađi, kao i za ona dubinska čišćenja jednom mjesečno, kada se želite riješiti plijesni i naslaga kamenca, piše Večernji list.

Idealan za dubinsko čišćenje

Alkoholni ocat tako može odlično očistiti mikrovalnu pećnicu. U zdjelu prikladnu za mikrovalnu trebate dodati pola šalice octa i jednu šalicu vode. Zdjelu zatim stavite u mikrovalnu na najveću temperaturu na pet minuta, a nakon toga ju ostavite unutra dok se ne ohladi. Nakon toga možete jednostavno obrisati unutrašnjost i svi neugodni mirisi bi trebali nestati.

Alkoholni ocat idealan je i za dubinsko čišćenje hladnjaka. Jednostavno poprskajte police i unutrašnjost i obrišite ih krpom od mikrovlakana. Na taj način ćete dezinficirati prostor, otopiti prljavštinu te ukloniti neugodne mirise, a vaš hladnjak bit će temeljito očišćen bez štete za hranu od jakih kemikalija.

Učinkovito možete očistiti i kuhalo za vodu i to zato što ocat, zbog svoje visoke kiselosti, može razgraditi kalcijev karbonat koji čini kamenac. Alkoholni ocat također djeluje i kao prirodni dezinficijens za neke kućne bakterije. Najjednostavniji način uklanjanja kamenca je korištenje otopine octa pomiješane s vodom.

Ovu smjesu zakuhajte u kuhalu i ostavite da odstoji neko vrijeme da se razgradi i ukloni kamenac. Preporučuje se to činite jednom mjesečno kako bi se spriječilo nakupljanje u budućnosti.

Dovoljna je krpa

Prozori i staklene površine vrlo se brzo zaprljaju, a proizvodi za njihovo čišćenje su skupi. No, zato možete napraviti prirodno rješenje od octa i vode u omjeru 1:1. Prozore dobro nasprejajte otopinom i prebrišite, a ako su jako prljavi postupak ponovite još jednom.

Tepisi se također vrlo često i vrlo brzo zaprljaju, a ako se po njima nešto prolije, potrebno je brzo reagirati kako ne bi došlo do mrlja koje je teško sakriti. Za čišćenje tepiha preporučuje se da ga pošpricate alkoholnim octom i ostavite pet minuta da se počne otapati, a zatim obrišite mrlju bijelom krpom ili papirnatim ručnikom.

Ponovite postupak ako je potrebno, a zatim isperite mokrom krpom i s malo sredstva za pranje posuđa.

Dobar za uklanjanje neugodnih mirisa

Ako ste se pitali kako očistiti talog s vaših bijelih fuga i pločica u kupaonici ili kuhinji, ocat će i tu pomoći. Možete pošpricati alkoholni ocat i istrljati krpom, a možete i pomiješati ocat sa sodom bikarbonom kako biste stvorili pastu koja će ukloniti tvrđe naslage prljavštine.

Ono što treba redovito čistiti je i ploča štednjaka jer je mrlje od hrane puno lakše ukloniti kad su svježe pa tako ploče za kuhanje nakon svake upotrebe pošpricajte otopinom octa i vode i zatim obrišite krpom. Alkoholni ocat savršen je i za uklanjanje neugodnih mirisa iz sudopera, kao i uklanjanje mrlja od paste za zube u umivaoniku.

Trebate ga samo pomiješati sa sodom bikarbonom i izribati kako bi vaš sudoper i umivaonik izgledali kao nov. Izlijevanje male količine čistog alkoholnog octa u odvod također može pomoći u otapanju nakupljenog kamenca.

Komentirajte prvi

New Report

Close