Ovih šest stvari nikako ne biste smjeli čistiti octom

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2022. u 10:42
FOTO: Pixabay

Ocat sadrži kiselinu što mu pomaže da prolazi kroz čvrstu masnoću, prljavštinu i kamenac.

Alkoholni je ocat sigurno jedno od najpopularnijih prirodnih sredstava za čišćenje koje svi imamo u svojoj kuhinji, a zbog svoje kiselosti na mnogim površinama može napraviti ‘čuda’. No, iako je on ekološki prihvatljiv i prirodan, postoje neka područja doma na kojima je bolje izbjegavati čistiti s octom jer zbog svog sastava može napraviti više štete nego koristi, piše Real Simple.

Elektronski uređaji

Iako ocat dobro čisti prozore, on može oštetiti zaštitni sloj, odnosno premaz protiv odsjaja na zaslonima televizora, mobilnih telefona i računalnih monitora.

Ploče i podovi od prirodnog kamena

Čak i ako su vaše prekrasne ploče i podovi od prirodnog kamena zabrtvljeni, ne biste trebali koristiti ocat za čišćenje granita, mramora ili vapnenca. Razina kiseline u octu je prejaka za materijal i može uzrokovati nagrizanje ili oštećenje brtvila. Osim toga, površine se mogu istrošiti, promijeniti boju, i izgubiti sjaj i glatkoću

Lijevano željezo

Ocat uzrokuje pojavu rupa i hrđanje na površinama od lijevanog željeza tako da uklanja začinska ulja koja štite željezo. Nikada nemojte dopustiti da ocat stoji dulje vrijeme na lijevanom željezu.

Kuhinjski noževi i uređaji od nehrđajućeg čelika

Ocat može uzrokovati udubljenja na oštricama noževa od nehrđajućeg čelika i završnoj obradi uređaja, osobito ako se pusti da stoji neko vrijeme.

Voštane i neobrađene drvene površine

Dok se razrijeđeni ocat može koristiti čišćenje podova i ormara obloženih poliuretanom, nerazrijeđeni ocat uzrokovat će promjenu boje, a može i ‘pojesti’ neke rubove na drvu s voštanim završnim slojem ili neobrađenom drvu.

Gumene brtve i crijeva 

Nerazrijeđeni ocat prejak je za korištenje na gumenim brtvama i crijevima u nekim malim kućanskim aparatima, perilicama posuđa i perilicama rublja i može uzrokovati raspadanje nekih vrsta gume. Prije upotrebe octa za čišćenje unutrašnjosti ili vanjski dio aparata, provjerite priručnik za uređaj, prenosi Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close