Dobra im je i sjena: Ovih osam biljaka raste na otvorenom, a ne trebaju sunčevu svjetlost

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2023. u 08:59
Foto: Pixabay

Vrtlari dijele svoje omiljene biljke koje toleriraju sjenu i idealne su za slabo osunčana dvorišta.

Velika, lijepa stabla u našim dvorištima obično su dobrodošao dodatak, ali sjena koju stvaraju može biti problematična za uzgoj drugih biljaka i cvijeća. Ako je vaše dvorište ili terasa okrenuto prema sjeveru ili istoku, možda neće imati puno sunca. Ako se borite s prostorom sa slabim osvjetljenjem, još uvijek je moguće uzgojiti vrt – samo trebate odabrati prave biljke.

Kako bismo saznali što će najbolje rasti u sjenovitim područjima, razgovarali smo sa stručnjacima za biljke i vrtlarstvo, piše Bestlifeonline. U nastavku donosimo njihove preporuke za jednostavne biljke koje rastu na otvorenom, a koje ne trebaju sunčevu svjetlost.

1. Vodenika

Kada je riječ o šarenom cvijeću, vodenika bi mogao biti najpopularnija biljka za slabo osvjetljenje.

“Potrebno im je vrlo malo sunčeve svjetlosti da uspješno cvjetaju i brzo se šire”, kaže Rebecca Sears, CMO u Ferry-Morseu. “Vodenika proizvodi živopisne, zdrave cvjetove od ljeta do jeseni bez potrebe za posebnim održavanjem, što ih čini odličnom sortom za vrtlare početnike koji još uvijek razvijaju svoje zelene palčeve.”

Foto: Pixabay

Ovaj cvijet možete pronaći u nijansama bijele, crvene, ljubičaste, ružičaste, žute i narančaste, napominje Erinn Witz, vrtna stručnjakinja i suosnivačica Seeds and Spades. Njihove jarke boje čine ih prekrasnom opcijom za rub oko stabla ili grmlja, dodaje ona.

2. Hosta

“Gotovo svaki vrtlar ima barem nekoliko hosta, i to s dobrim razlogom—izgledaju bujno i lijepo i rastu gotovo posvuda bez puno truda”, objašnjava Witz.

Foto: Pixabay

Ben Hilton, osnivač i urednik The Yard and Gardena, također preporučuje ovu biljku za sjenovite vrtove i dodaje da oni “preferiraju vlažnu, dobro dreniranu zemlju i imaju koristi od redovitog zalijevanja”.

Poput vodenika, hoste su izvrsne granične biljke i mogu rasti u grozdovima. Witz preferira šarene verzije (njihovo lišće je mješavina zelene, bijele i žute) za dodatnu dimenziju.

3. Astilbe

Za još jednu boju u sjenovitom vrtu, Hilton predlaže astilbe. “Ove trajnice poznate su po pernatim atraktivnim perjanicama ružičastih, bijelih ili crvenih cvjetova koji cvjetaju usred ljeta.”

Foto: Pixabay

Preporučuje ih za vrtove okrenute prema sjeveru ili močvarne vrtove i napominje da preferiraju većinu tla.

4. Ukrasni batat

Suprotno svom nazivu, ova biljka ne proizvodi batat, već umjesto toga raste u dugim trsovima u nijansama od žuto-zelene do tamnoljubičasto-crvene.

Sears kaže da ukrasni batat dobro raste u djelomično zasjenjenim područjima i da imate dosta fleksibilnosti u odabiru mjesta na kojem ćete je saditi. “Njegovi trsovi izgledaju sjajno u visećim košarama, prozorskim žardinjerama ili rastu na zidu s rešetkama.”

Ova biljka također voli toplinu i podnosi sušu, dodaje ona, tako da je vrlo pogodna za početnike.

5. Srdašce

Za nešto doista jedinstveno, srdašca su trajnice koje vole sjenu i dobro će se snaći u uvjetima slabog osvjetljenja pod uvjetom da imaju vlažno tlo s dobrom drenijom, kaže Hilton.

Foto: Pixabay

Witz objašnjava da su srdašca porijeklom iz zasjenjenih šumskih okruženja, tako da “uspjevaju u onim zaštićenim područjima gdje mnoga druga cvijeća venu.”

Nazvani su po svojim cvjetovima u obliku srca koji cvjetaju u proljeće i dolaze u nijansama ružičaste ili bijele.

6. Paprat

Foto: Pixabay

Postoje mnoge vrste paprati, ali kao što Witz primjećuje, “većina njih uspijeva u vlažnim, zasjenjenim područjima koja oponašaju njihove prirodne šumske domove Upotrijebite ih da ispunite izazovne prostore u kutovima ili ispod drveća”, dodaje.

7. Metvulja ili indijska kopriva

Foto: Pixabay

Metvulja je melem za pčele po nazivu, ali i privlači pčele—i kolibriće i leptire!—što je dobra stvar, jer će pomoći u oprašivanju cijelog vašeg vrta tijekom cijele sezone. To je živahna trajnica koja će “cvjetati u djelomičnoj sjeni i vlažnom tlu”, kaže Sears. Ona ističe da izgledaju lijepo u buketima kada su izrezani.

8. Plućnjak

Foto: Pixabay

Pulmonaria, također poznata kao plućnjak, prirodno raste u vlažnom, sjenovitom okruženju šumskog tla, objašnjava Hilton, tako da se mogu prilagoditi slabo osvijetljenim vrtovima.

“Daju nježne cvjetove u obliku zvona koji mogu dodati dašak boje sjenovitom mjestu i imaju atraktivno, pjegavo lišće koje daje svoj doprinos sjenovitom vrtu čak i kada biljka ne cvjeta”, kaže on.

Komentirajte prvi

New Report

Close