Ove proizvode sigurno i vi imate u kupaonici, a opasni su

Autor: Poslovni.hr , 24. siječanj 2023. u 11:28
Foto: Pixabay

Prosječna žena je izložena 168 kemikalija dnevno samo iz svoje kozmetike i proizvoda za osobnu njegu.

U svakodnevnom životu koristimo mnoge proizvode za osobnu njegu, od kojih mnogi nisu zdravi, a mi ih ipak imamo u kupaonici. Prema Američkoj radnoj grupi za životnu sredinu, koja se također bavi istraživanjem toksičnih kemikalija i zagađenja vode za piće, prosječna žena je izložena 168 kemikalija dnevno samo iz svoje kozmetike i proizvoda za osobnu njegu.

Ekspertica, dr. Vivijan Chen, koja se bavi toksičnim kemikalijama, kaže da u njenoj kupaonici nećete naći neke proizvode koje inače nalazite u kupaonicama, upravo zato što su opasni po ljudski organizam.

Koje proizvode treba izbjegavati?

Konvencionalni parfemi

Mirisi često sadrže ftalate kemikalije, koje su povezane s poremećajem hormona, efektima na težinu, regulacijom šećera u krvi, zdravljem štitne žlijee, plodnošću i još mnogo toga.

U stvari, bilo što s terminom “miris” na listi sastojaka zahtjeva dalje istraživanje i dodatna pitanja, piše City magazine. 

Pjenasti proizvodi za tuširanje

Za pjenušave kupke su potrebni sastojci kao što je natrij lauril sulfat (SLS), koji mogu poremetiti kožnu barijeru i izazvati iritaciju i alergijske reakcije kod nekih ljudi. Kaže se da njegov sestrinski spoj, natrij lauril eter sulfat (SLES), izaziva manje iritacije.

Foto: Pixabay

Uz spomenute mirise, pjenasti proizvodi su puni polietilen glikola, pa stručnjak preporučuje da umjesto njih isprobate kupke s epsom soli. Za ugodan miris koristite prirodna eterična ulja.

Konac za zube koji sadrži PFAS (perfluoroalkil i polifluoroalkilne supstance)

Jeste li znali da zubni konac često sadrži štetne PFAS kemikalije koje su otporne na razgradnju u životnoj sredini i također zagađuju vodu i zemljište?

Foto: Pixabay

Ne treba zanemariti čišćenje koncem, već koristite brendove koji na deklaraciji navode da proizvod ne sadrži ove kemikalije.

Voda za ispiranje usta

Mikrobiom u ustima igra važnu ulogu u zdravlju zuba i desni, ali ga većina vodica za ispiranje usta uništava. Zamislite vodicu za ispiranje usta kao neprikladno propisan antibiotik koji istovremeno ubija loše i dobre bakterije. Ponekad su antibiotici neophodni i spasonosni, ali ne za svakodnevnu upotrebu i bez dobrog razloga.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Izazivaju rak od čega se umire i to treba pisati jer kad napišeš poremećaj hotmona i sl onda te 99% čitatelja ne razumije.

New Report

Close