Ove namirnice nije poželjno kupovati na popustu

Autor: Poslovni.hr , 16. ožujak 2023. u 11:52
Foto: Pixabay

Svi volimo vidjeti da su namirnice na akciji, pogotovo sada u vrijeme krize kada su cijene gotovo svega u porastu.

Svi volimo vidjeti da su namirnice na akciji, pogotovo sada u vrijeme krize kada su cijene gotovo svega u porastu. Ipak, neke namirnice ne biste trebali kupovati kada su na popustu, piše Eatthis, a prenosi N1. 

Proizvodi kojima uskoro istječe rok

Često na popustu možete naći proizvode kojima uskoro istječe rok, no neke od njih – poput mlijeka, jogurta i mliječnih proizvoda ne biste trebali tada kupovati osim ako niste sasvim sigurni da ćete ih brzo potrošiti.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) navodi da se mlijeko može držati u hladnjaku do sedam dana, a jogurt do dva tjedna. Prema tome, ako neće potrošiti mlijeko u roku sedam dana, najbolje je da ga onda ne kupujete dok je na sniženju.

Meko voće

Kada kupujete dinje, mango, kivi, avokado i druge vrste voća, test opipom će najbolje otkriti u kakvom je stanju to voće, odnosno je li prezrelo ili ne. No, ako naiđete na tamno zeleni avokado na sniženju koji je prilično mekan na dodir, dobro razmislite hoćete li ga kupiti.

Naime, FDA navodi da avokado može potrajati do četiri dana od dana kupnje ako ga držite u hladnjaku, no ako kupite mekani, tamno zeleni avokado, mogao bi vam propasti prije nego što ga pojedete.

Konzerve s udubljenjima

Opće je poznato da konzervirana hrana ima jako dug životni vijek, no to vrijedi samo u slučaju da na konzervi nema velikih udubljenja. Kako savjetuje američko Ministarstvo poljoprivrede, trebali biste izbjegavati takve konzerve jer krateri mogu pustiti potencijalno štetne bakterije, poput botulizma, unutar limenke. Isto vrijedi i za sve limenke ili staklenke koje su ispupčene na stranicama ili poklopcima.

Začini u rinfuzi

Iako se sušeni začini neće nužno pokvariti ili istrunuti kao svježi proizvodi, oni gube svoj okus, aromu i snagu tijekom vremena, osobito nakon što su otvoreni i izloženi zraku. Dakle, koliko god voljeli cimet, ako ne namjeravate potrošiti sniženu bocu obiteljske veličine u roku od tri do šest mjeseci, najbolje je ne kupujete, bez obzira na popust.

Komentirajte prvi

New Report

Close