Ove popularne namirnice sadrže alkohol, a da toga niste ni svjesni

Autor: Poslovni.hr , 13. ožujak 2023. u 09:37
Foto: Unsplash

U studiji iz 2016. o sadržaju alkohola u voćnom soku, autori su otkrili da mnoga pića koja se često daju djeci mogu sadržavati znatnu količinu alkohola, osobito sok od naranče, jabuke i grožđa.

Kada izlazite i pijete alkohol – svjesni ste da što pijete i svjesni se da unosite alkohol u organizam. No, znate li da neke popularne namirnice također sadrže alkohol? U nastavku pročitajte koje su to.

Kruh

Na prvi pogled, možda vam je i logično da kruh sadrži alkohol, posebno jer sadrži gotovo iste sastojke kao i pivo (osim hmelja) koji prolaze kroz proces fermentacije prije pečenja.

Kada se kruh diže, možete osjetiti blagi miris alkohola, koji zapravo i doprinosi mirisu svježeg kruha. Ono po čemu se kuh razlikuje od piva jest da pri pečenju ispari većina alkohola, zajedno s ostatkom vode u tijestu.

Unatoč tome, alkohol ostaje u kruhu i većina kruha je na neki način alkoholna, a neke vrste kruha mogu imati i čak 1,9 posto alkohola po volumenu. Kruh s dužim vremenom fermentacije imat će veći udio alkohola, koji će teško u potpunosti ispariti prilikom pečenja, citira IFL Science izvješće iz 1926. godine pod nazivom Sadržaj alkohola u kruhu, pri čemu se analiziralo 12 vrsta kruha. Pokazalo se da sadrže 0,04-1,9 posto alkohola po volumenu, što ga je, prema standardima EU-a, činilo alkoholnim proizvodom.

Sok od naranče i voće

S visokim udjelom šećera, sok od naranče zapravo je relativno alkoholan, kao i brojni voćni sokovi koji nisu označeni kao takvi.

Sok od naranče može sadržavati do 0,5 posto alkohola po volumenu, zbog čega je malo ispod praga EU-a za označavanje alkoholnog pića.

U studiji iz 2016. o sadržaju alkohola u voćnom soku, autori su otkrili da mnoga pića koja se često daju djeci mogu sadržavati znatnu količinu alkohola, osobito sok od naranče, jabuke i grožđa. I poneko voće također sadrži alkohol. Primjerice, prezrele banane imaju do 0,5 posto alkohola po volumenu, a one koje su spremne za konzumaciju obično imaju manje.

Umak od soje

Sojin umak sadrži 1,5-2 posto alkohola po volumenu. Umak se proizvodi prirodnim procesom kuhanja koji je sličan vinu ili pivu. Škrob unutar pšenice razgrađuje se tijekom fermentacije, pretvarajući se u etanol i dajući sojinom umaku dio onok karakterističnog okusa.

Kao rezultat toga, neki soja umaci su gotovo jednako jaki kao slabo pivo, unatoč tome što nisu označeni kao takvi, i mogli bi imati utjecaja u dovoljno velikim količinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close