Top 3 najgora: Ove modele obuće liječnici vam nikad ne bi preporučili

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2022. u 10:26
Fofo: Pixabay

Emma McConnachie, podijatrica, odnosno stručnjakinja za zdravlje stopala, ističe koja je ljetna obuća pogubna za stopala.

S toplijim danima obuću namijenjenu jesensko-zimskim uvjetima poput ‘marta’, gležnjača ili čizama, mnogi s velikim veseljem stavljaju na dno police s obućom, piše Tportal. No znate li da vam neke vrlo popularne modele otvorene obuće liječnici nikad ne bi preporučili?
Mnoge zaljubljenice u modu lepršave ljetne haljine ne mogu zamisliti u drugačijoj kombinaciji nego s nekim trendi modelom sandala.

Međutim, određeni modeli ljetne obuće vrlo su visoko na popisu najmanje preporučljivih kad se radi o zdravlju stopala, ali i cijelog organizma. Ortopedi su suglasni da neka obuća može prouzročiti puno problema budući da naša stopala obavljaju itekako važne funkcije za naše tijelo.

Velika je pogreška što mnogi obično nose japanke ili vrlo popularne natikače predviđene za nošenje na bazenu ili moru koje nisu dizajnirane za višesatno nošenje kao npr. sandale za šetnju.

Mnogi zanemaruju i anatomsko oblikovanje jer su pri odabiru ljetne obuće usmjereni samo na njihov izgled. Emma McConnachie, podijatrica, odnosno stručnjakinja za zdravlje stopala, ističe kako su primjerice japanke pogubne za stopala.

“Ako nosite obuću koja vam je samo preko nožnih prstiju, nesvjesno ćete skupljati nožne prste kako biste ih zadržali da ne skliznu s nogu. Osim toga, vrlo je vjerojatnije je da će vam ta obuća u nekom trenutku pasti s noge, pa je lako moguće da ćete izgubiti ravnotežu i ozlijediti se”, upozorava ona.

McConnachie preporučuje ljetnu obuću koje imaju s tri remena – jedan naprijed, jedan oko sredine i jedan koji će služiti za podupiranje gležnja.

Još jedan model je navela i kao vrlo štetan, a to je obuća na visoku petu. Savjetuje da se nosi peta visine oko 2 ili 2 centimetra te da bi se često trebala mijenjati visina pete jer ako cijelo vrijeme nosite istu visinu, moguće je da dođe do skraćivanja mišića na stražnjoj strani nogu.

Ukratko, izbjegavajte ova sljedeća tri modela ljetnih sandala za kako biste što dulje sačuvali zdravlje svojih stopala:

1. Japanke

2. Plastične natikače za plažu

3. Sandale na visoke petu

Komentirajte prvi

New Report

Close